Cestná doprava

Nemecko a Dánsko spojí most, najdlhší v Európe

Nemecko a Dánsko spojí najdlhší most v Európe. Na preklenutie 20 kilometrovej vzdialenosti medzi nemeckým a dánskym brehom sa vynaloží 5,6  miliardy eur (168,70 miliardy Sk).
 

Most preklenie úžinu Fehmarnbelt medzi Šlezvickom-Holštajnskom a dánskym ostrovom Lolland v Baltickom mori. Dielo bude v prevádzke od roku 2018. Budú po ňom premávať vlaky a automobily. Predpokladá sa, že sa za prejazd vozidla po moste bude platiť 60 eur (1807,56 Sk).
Od prvých vážnych úvah o vybudovaní mosta po podpísanie medzištátnej dohody medzi nemeckou a dánskou vládou, ku ktorému došlo v stredu tento týždeň, prešlo 16 rokov.
Náklady na most by sa mali vrátiť do 30 rokov. Z čistých výdavkov na mostné teleso, ktoré dosiahnu asi 4,8 miliardy eur, väčšia časť pripadne na Dánsko. Táto malá severská krajina bude mať z diela najväčší úžitok. Nemecko naň prispeje len 800 miliónmi eur. Dánsko bude mať za to právo vyberať a nechávať si mýto.
Medzi Nemecko a Dánsko teraz premávajú kompy. Ich plavba pri priemerných plavebných podmienkach trvá 45 minút. Auto vzdialenosť medzi oboma brehmi prekoná po moste za 12 minút. Most by sa malo 7000 pracovníkov stavať sedem rokov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button