Cestná doprava

NDS pripravuje budovanie mostov

NDS pripravuje budovanie mostov. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sa pripravuje na budovanie mostov na privádzači D3 Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto. Informovala hovorkyňa spoločnosti Eva Žgravčáková.

Doplnila, že v súčasnosti pracujú napríklad na prekládke a úprave inžinierskych sietí. „Diaľničný privádzač čiastočne odľahčí vyťaženú cestu I/11 zo Žiliny do Kysuckého Nového Mesta a pomôže Kysučanom dostať sa rýchlejšie do Žiliny či do blízkeho priemyselného parku,“ pripomenula hovorkyňa NDS. Pri jednom z mostov podľa nej aktuálne realizujú po zaťažovacích skúškach skúšobných pilót ostré skúšky.

„Skúšobné pilóty využívame na overenie výpočtových predpokladov v projektovej dokumentácii. Odskúšame na nich tlak či ťah a podľa nameraných hodnôt projektant potvrdí realizáciu všetkých pilót, alebo upraví ich rozmery tak, aby v konečnom dôsledku dokázali splniť požadované únosnosti. Pri druhom moste robíme na štetovnicovej ohrádzke pre základ tretieho piliera,“ konkretizovala Žgravčáková.

NDS pripravuje budovanie mostov

Na stavenisku D3 Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto, privádzač je už zmontovaný dočasný most cez rieku Kysuca, aby sa pracovníci vedeli dostať na stavbu z cesty I/11. „Ďalšou z prác, ktoré aktuálne vykonávame, je úprava pláne. Nasledovať bude samotná výstavba dvoch trvalých mostov, cestného telesa, ďalej realizácia vozovky, zárubných a oporných múrov a protihlukových stien. Predpokladaný termín sprejazdnenia úseku je december 2023,“ dodala hovorkyňa NDS.

Diaľničný privádzač D3 prepojí cestu I/11, budúcu diaľnicu D3, cestu III/2095 a miestnu komunikáciu pri priemyselnom závode v Kysuckom Novom Meste. Celková dĺžka stavby je takmer 1,4 kilometra. Zmluvná cena výstavby je zhruba 13,7 milióna eur bez DPH.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRFoto: ww-w.ndsas.sk

Prečítajte si aj

Back to top button