Cestná doprava

NDS a Doprastav podpísali zmluvu na 2. profil D1 Jablonov – Studenec

V Bratislave podpísali zmluvu o výstavbe druhého profilu diaľničného úseku D1 Jablonov – Studenec.

Zmluvu o výstavbe druhého profilu diaľničného úseku D1 Jablonov – Studenec v dĺžke 5,21 km za zmluvnú cenu 34,22 milióna eur bez DPH dnes v Bratislave slávnostne podpísali generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a. s., Alan Sitár a generálny riaditeľ a. s. Doprastav Dušan Šamudovský, a to za účasti podpredsedu vlády SR a ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Jána Figeľa (KDH). Výstavba sa začne v novembri 2010 a ukončenie výstavby sa predpokladá v novembri 2012.

„Je to ďalší krok na dôležitej infraštruktúre, na chrbtici Slovenska, pri jej postupnej realizácii zhotovovania a dávania do užívania celej verejnosti v domácej aj medzinárodnej doprave,“ uviedol na brífingu po podpísaní zmluvy Figeľ. Projekt „D1 Jablonov – Studenec 2. profil“ je na 100 % financovaný zo štátneho rozpočtu SR. Objednávateľom je NDS a zhotoviteľom združenie firiem vedené spoločnosťou Doprastav.

Prvý profil diaľničného úseku D1 Jablonov – Studenec uviedla NDS do prevádzky spolu s nadväzujúcim úsekom zo Studenca až do Beharoviec v celkovej dĺžke viac ako 8,5 km 7. júna 2010. „Prvý úsek Jablonov – Studenec je vybudovaný v polovičnom profile, predovšetkým z dôvodov financií, NDS ho musí financovať z vlastných zdrojov,“ informoval krátko pred parlamentnými voľbami vtedajší generálny riaditeľ Igor Choma.

Opozičný poslanec a exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) dnes v Národnej rade SR vyhlásil, že nová vláda tlmí výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest a nemá alternatívu k zastaveniu PPP projektov. Od vlády Vážny požaduje predloženie správy o plánoch na výstavbu a financovanie výstavby dopravnej infraštruktúry. Predchádzajúca vláda mala podľa Vážneho v pláne v rokoch 2010 až 2014 investovať do diaľnic a rýchlostných ciest 5,6 miliardy eur. Nový kabinet však znížil tento objem na niečo viac ako 1,5 miliardy eur, teda na necelú tretinu. „Je to nešťastný krok pre Slovensko, ktorý treba prehodnotiť,“ apeloval dnes Vážny na vládny kabinet.
 

Prečítajte si aj

Back to top button