Cestná doprava

Na železniciach začína od nedele platiť letný cestovný poriadok

Od nedele 9. júna začína na železniciach platiť letný cestovný poriadok. Prináša nové vlaky na východe aj rýchle spojenia počas letných prázdnin z Popradu-Tatier do Muszyny v Poľsku, odkiaľ budú nadväzovať prípoje až do Krakova. Podľa hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolíny Duckej by mali tieto spoje zjednodušiť cestovanie a podporiť cestovný ruch v regiónoch.

Osobnú vlakovú dopravu na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany obnovuje rezort dopravy po šiestich rokoch. Jazdiť tam budú štyri páry vlakov a približne 30 kilometrov vzdialenú obec s mestom budú spájať počas pracovných dní. Spoje budú nadväzovať na ďalšie regionálne vlaky, čo umožní rýchly presun do Košíc či Humenného a späť.

Na trati Košice – Mukačevo budú denne premávať dva páry vlakov. Budú mať zabezpečené prípoje na ukrajinskej strane smerom na Odesu, Kyjev, Charkov a Ľvov, na slovenskej bude možné prestúpiť na Prešov, Bratislavu a Prahu. Cestujúci musia pri prechode štátnou hranicou počítať aj s hraničnými kontrolami v Čiernej nad Tisou a v Čope na Ukrajine. „Som rád, že sa nám relatívne rýchlo podarilo nasadiť nové vlaky, ktoré určite pomôžu celému regiónu. Nové železničné spojenie medzi Mukačevom a Košicami pomôže zlepšiť dopravu a zatraktívni tento región pre turistov. To, samozrejme, prinesie aj viac lepších pracovných miest,“ skonštatoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

V diaľkovej a medzinárodnej doprave sa podľa hovorcu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michala Lukáča zmeny dotknú aj úseku medzi Bratislavou a Prahou. Zavedený bude nový pár vlakov kategórie railjet. Viac vlakov bude k dispozícii obyvateľom Svätého Jura a bratislavskej mestskej časti Rača. Pribudnú tri nové vlaky a vďaka nim bude popoludňajšia frekvencia zastavovania na týchto zastávkach každých 20 minút. Po januárovom obnovení dopravy na trati Zvolen – Šahy bude zároveň podľa rezortu dopravy od letnej zmeny cestovného poriadku zastavovať päť vybraných osobných vlakov aj na zastávke v Bzovskej Lehôtke.

„V záujme podpory regiónov a cestovného ruchu, zvlášť počas letných prázdnin, budú počas víkendov premávať rýchle spojenia z Popradu cez Kežmarok a Starú Ľubovňu do poľskej Muszyny a späť,“ priblížila hovorkyňa rezortu dopravy s tým, že nadväzovať budú aj na prípoje smerom na Krynicu a Nový Sacz. To cestujúcim umožní dostať sa až do Krakova a späť.

V súvislosti s turistickou sezónou nastanú zmeny aj na úseku ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso, kde bude podľa Lukáča zavedených päť párov vlakov. Na úseku trate Tatranských elektrických železníc (TEŽ) Poprad-Tatry – Štrbské Pleso budú súčasne zavedené dva páry vlakov a na úseku trate TEŽ Starý Smokovec – Tatranská Lomnica pribudne jeden pár nových vlakov. Zároveň bude podľa MDV posilnená doprava v deň konania sa festivalu Európskeho ľudového remesla v Kežmarku, teda 13. júla. Na úseku Kežmarok – Stará Ľubovňa budú v tento deň osobitne premávať dva osobné vlaky.

Prečítajte si aj

Back to top button