Cestná doprava

Na východe Slovenska chcú do dvoch mesiacov opraviť vyše 70 km ciest

Odovzdaním staveniska realizátorovi prác, ktorý bude rekonštruovať vozovku v obci Kračúnovce, okres Svidník, dnes Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR) odštartovalo projekt „Odstraňovanie nevyhovujúcich technických parametrov na cestách I. triedy v správe SSC – IVSC Košice“.

Poškodený úsek cesty si predpoludním prezrel minister dopravy Ján Figeľ, ktorý dal zároveň oficiálny pokyn na začatie rekonštrukčných prác. Pre médiá uviedol, že na východe Slovenska a práve v Prešovskom kraji sú cesty 1. triedy v najhoršom stave, patrí k nim aj úsek v Kračúnovciach. Cesta prechádzajúca touto obcou je súčasťou hlavného ťahu smerujúceho do Poľska. Jazdí po nej množstvo kamiónov, čo poškodzuje vozovku, po zime sa objavujú stále väčšie výtlky, a to majiteľom áut i obyvateľom spôsobuje nemalé problémy.
      
„Dnešným dňom sa zahajuje rekonštrukcia rozsiahleho balíka ciest 1. triedy, v celoslovenskom rozsahu takmer 100 kilometrov, pritom najviac tu na východe, 55 kilometrov konkrétne v Prešovskom kraji. Nie je to lokálpatriotizmus, je to stav, ktorý si vyžaduje okamžitú akciu,“ konštatoval minister dopravy. Dodal, že práce na opravách východoslovenských úsekov by dodávateľ mal ukončiť do dvoch mesiacov. Pripomenul, že do verejnej súťaže na celý balík 33 úsekov išli s predpokladanou cenou 16,5 milióna eur s DPH. Nakoniec sa podarilo vysúťažiť cenu nižšiu o 40 %. Konkrétne na východe Slovenska bude cesty opravovať spoločnosť EUROVIA SK a pôjde o 20 úsekov.
      
„Bude tu kompletná obnova povrchu cesty na úseku 2,2 kilometra v intraviláne obce, vrátane kanalizačných výpustov a obnovy dopravného značenia. Tie výtlky boli enormne veľké, nedalo sa tu jazdiť,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Pavel Pavlásek. Na opravu netrpezlivo čakajú obyvatelia obce. Dúfajú, že problémy, ktoré tu denne zažívajú, sa aspoň čiastočne podarí odstrániť.
      
„Cesta je v poslednej dobe v katastrofálnom stave. Po zime sú stále väčšie výtlky, ničíme si na tom autá. Na okolitých domoch sa už objavujú praskliny. Keď do jamy vbehne kamión, tak sa v domoch trasú stoličky i nábytok, najhoršie je to v noci,“ posťažoval sa 59-ročný obyvateľ obce. Minister dopravy pripomenul aj ďalšie aktivity rezortu v rámci ciest 1. triedy. Slovenská správa ciest ešte v tomto roku pripraví a rozbehne súťaž na ďalších 500 kilometrov ciest 1. triedy na Slovensku.
 

Prečítajte si aj

Back to top button