Cestná doprava

Na diaľnicu pri Levoči ponúkla najnižšiu cenu firma Hant

Druhú časť úseku diaľnice D1 od Jánoviec po Jablonov chce najlacnejšie postaviť spoločnosť Hant.

Podľa informácií TASR ponúkla pri dnešnom otváraní obálok s ponukami na výstavbu 9,5-kilometrového úseku v združení spolu s Cestnými stavbami Liptovský Mikuláš najnižšiu cenu na úrovni 119,9 milióna eur. Predpokladané stavebné náklady podľa štátnej expertízy na tento úsek diaľnice na Spiši boli pritom 295,7 milióna eur. Ide tak o viac ako o polovicu nižšiu sumu. 
      
V poradí druhú najnižšiu cenu ponúkla podľa informácií TASR spoločnosť Eurovia spolu s firmou Stavby mostov Slovakia, a to 126,3 milióna eur. S treťou najnižšou cenou prišla firma OHL ŽS vo výške 128,5 milióna eur. Za ňou nasledovalo Impregilo a Dúha s cenou 132,2 milióna. Piatym v poradí bolo združenie firiem Váhostav-Sk a Bögl a Krýsl so sumou 134,8 milióna eur. Za nimi nasledovala spoločnosť Doprastav spolu so Strabagom a ich ponuka bola na úrovni 137,7 milióna eur.
      
Celkovo bolo v súťaži na výstavbu tohto úseku diaľnice 13 ponúk od stavebných firiem. Obálky sa mali pritom pôvodne otvárať 13. septembra. NDS však termín presunula na dnešný deň, aby mali uchádzači dostatok času na prípravu ponúk. Diaľnica má byť financovaná z operačného programu Doprava. Súťaž na 2. časť diaľnice sa pritom rozbehla už vlani koncom novembra. Pre námietky sa však predĺžila a nakoniec bola v máji tohto roka zrušená. Národná diaľničná spoločnosť ju neskôr nanovo vyhlásila.
      
V prípade 1. úseku diaľnice od Jánoviec po Jablonov v dĺžke 9 km sa už výstavba začala. Obidve časti diaľnice by mali byť podľa predpokladov dokončené v roku 2014. Spolu 18,5 km diaľnice D1 bolo pôvodne súčasťou projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP). Po ich zrušení sa jednotlivé úseky súťažia samostatne.
 

Prečítajte si aj

Back to top button