Cestná doprava

Minister Figeľ odštartoval v Piešťanoch projekt obnovy ciest 1. triedy

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ dnes v Piešťanoch oficiálne odštartoval projekt Eliminácia bezpečnostných rizík na cestách 1.triedy.

V rámci neho by malo prejsť obnovou 570 kilometrov týchto ciest. Projekt je pokračovaním rozsiahlej obnovy cestných komunikácií, ktorá začala minulý rok v lete, kedy bolo zmodernizovaných 103 km „jednotiek“. Projekt teraz  začína na cestách v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Už od decembra minulého roka prebieha aj modernizácia 40 cestných mostov.
      
„Cesty 1. triedy boli dlhé roky zanedbávané, hoci je na nich až polovica všetkej dopravy na Slovensku. My tento prístup meníme, čo dokazujú aj tri projekty, vďaka ktorým za pomoci európskych peňazí kompletne zmodernizujeme takmer 700 km ciest I. triedy a niekoľko desiatok mostov. Obnova ciest navyše prináša aj pracovné príležitosti do regiónov Slovenska s vysokou nezamestnanosťou, čo je v čase krízy nezanedbateľný faktor“, uviedol počas slávnostného otvorenia projektu Figeľ.
      
Zvýšenie bezpečnosti má popri výmene povrchu ciest zabezpečiť osadenie nového vodorovného značenia z plastu, osadenie meračov rýchlosti a teplôt ako aj meteostaníc. Súčasťou prác bude aj vybudovanie premenlivého dopravného značenia, cestných gombíkov, dopravných zrkadiel, plašičov zveri a tiež zvislého dopravného značenia podľa najnovších predpisov. Pribudnú zvodidlá, smerové koly a zlepší sa vodný režim ciest. 
      
Víťazom tendra na obnovu 146,3 kilometrov ciest  počas štrnástich mesiacov je spoločnosť Alpine Slovakia, spol. s r.o. za cenu takmer 23,3 mil. eur (bez DPH). Je to o tretinu menej ako predpokladaná hodnota zákazky pred začatím verejného obstarávania. Stavebno-technický dozor projektu bude zabezpečovať spoločnosť Infram, s. r.o. V regióne Trnavy budú opravené úseky Doliny-Trnava, Tvrdošovce-Čiky, Kopčany, Trstín-Boleráz, Rovensko-Lopašov, v okolí Nitry Tekovské Lužany-Šárovce, Levice-Kalná, Kmeťovce-Žemberovce a ďalšie, spolu 30 úsekov.
      
Tender na obnovu jednotiek na východnom Slovensku je už vyhodnotený, v súčasnosti plynie lehota viazanosti ponúk. „Zmluva s víťazom tendra, ktorý zmodernizuje 190 kilometrov hlavných ciest v prešovskom a košickom regióne môže byť podpísaná už budúci týždeň“, uviedol minister Ján Figeľ.
      
Prvý aj druhý projekt na obnovu jednotiek, vrátane mostov, je financovaný zo zdrojov Európskej únie a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu. Primátor Piešťan Remo Cicutto na otvorení uviedol, že rekonštrukcia sa bude týkať predovšetkým obyvateľov v mestách a obciach a konečne zlepší život obyvateľov. „Lebo cesty 1.triedy sú častokrát chrbticou miestnych dopráv a prechádzajú tieto cesty po celých dĺžkach obcí,“ konštatoval Cicutto.
 

Prečítajte si aj

Back to top button