Elektromobilita

Mestský elektrobus E-WAY v slovinskom Maribore

Mestský elektrobus E-WAY v slovinskom Maribore. Dopravný podnik mesta Maribor, spoločnosť Marprom si pre elektrifikáciu svojho autobusového parku v meste Maribor vybrala vozidlá E-Way v rýchlonabíjacej verzii.

IVECO BUS dodal dopravnému podniku mesta Maribor, spoločnosti Marprom, dva 12-metrové rýchlonabíjacie vozidlá E-WAY pre prevádzku v meste Maribor. Bezemisné a tiché vozidlá E-WAY prispejú k rozvoju čistého mesta a zároveň zlepšia život vodičov, cestujúcich a občanov. Budú jazdiť medzi novými elektrickými dobíjacími stanicami v meste Maribor na najvyťaženejšej autobusovej linke č. 6.

Oficiálneho odovzdania e-busov, ktoré prebehlo v Maribore sa okrem iných zúčastnili tieto významné osoby: Saša Arsenovič, starosta Mariboru; Dr. Samo Peter Medved, zástupca primátora; Mgr. Andrej Rihter, generálny riaditeľ štátnej holdingovej spoločnosti Maribor; Ranko Šmigoc, generálny riaditeľ štátnej spoločnosti Marprom; Red. prof. Dr. Vesna Žegarac Leskovar, dekanát FGPA, dekan fakulty stavebného inžinierstva, dopravného inžinierstva a architektúry na Univerzite v Maribore; Jan Kimla, obchodný riaditeľ spoločnosti IVECO BUS; Drago Izlakar, generálny riaditeľ Dualis a Marcel van-der Hoek, riaditeľ divízie M&S a obchodný vedúci EL v Bulharsku, Chorvátsku, Srbsku a Slovinsku, Branko Plešnik, generálny riaditeľ ABB Slovenija.

Tieto rýchlonabíjacie autobusy E-Way dokonale podporia mesto Maribor v jeho pláne prechodu na elektrický pohon; majú veľký prínos pre životné prostredie, pretože môžu jazdiť na dlhé vzdialenosti úplne bez emisií a sú extrémne tiché, takže ponúkajú najlepší komfort pre vodičov, cestujúcich i obyvateľov.

Mestský elektrobus E-WAY v slovinskom Maribore

Mesto Maribor sa rozhodlo vyvinúť riešenie pre energeticky účinnú verejnú dopravu, vrátane elektrifikácie svojho autobusového parku. Projekt EfficienCE umožnil mestu začať s realizáciou dvoch rýchlonabíjacích staníc so sťahovacími pantografmi, jednej na hlavnej autobusovej stanici a druhej na konečnej autobusovej linky č. 6, ktorá je najvyťaženejšou autobusovou linkou, pre rýchlonabíjacie operácie e-busov.

S vozidlami E-WAY ponúka IVECO BUS najucelenejší rad elektrobusov na trhu a vďaka širokému výberu dĺžok (9,5 a 10,7 a 12 a 18 metrov) a režimov nabíjania (pomalé nočné nabíjanie alebo rýchle nabíjanie pomocou pantografu) ponúka riešenie, ktoré vyhovuje špecifickým potrebám každého zákazníka).

Vozidlo E-WAY vyhovujúce norme OppCharge, ktoré si vybrala spoločnosť Marprom, je vybavené 140kW trakčným elektromotorom a piatimi sadami lítium-titán-oxidových batérií s kapacitou 73 kWh. V priebehu dňa v rámci niekoľkých minút budú autobusy prostredníctvom sťahovacích pantografov na nabíjacích miestach na trase autobusu rýchlo dobíjané.

Model E-WAY predstavuje ideálne riešenie pre mestské linky s intenzívnym cestovným poriadkom a vysokým denným nájazdom kilometrov s klimatizáciou. Tieto trojdverové E-busy môžu privítať 31 sediacich cestujúcich a majú niekoľko inovatívnych prvkov pre zvýšenie komfortu na palube vozidla: manuálnu rampu pre uľahčenie prístupu zdravotne postihnutým osobám, USB porty, 2 výklopné sedadlá v priestore pre invalidné vozíky, elektrickú klimatizáciu a tiež dvere vodiča s ochranným sklom proti nákaze Covid.

Mestský elektrobus E-WAY v slovinskom Maribore

„Spoločnosť Marprom, ktorá je súčasťou holdingu Maribor, bežne prepraví v mestskej autobusovej doprave okolo 4 miliónov cestujúcich ročne. Spoločnosť Marprom si je vedomá, že budúcnosť mestskej dopravy je v elektrických vozidlách, a preto spoločne s mestom Maribor už začala elektrifikáciu vozového parku. Elektrické vozidlá sú v mestských oblastiach obzvlášť vítané, pretože nespôsobujú hluk a emisie prachových častíc a výfukových plynov. Nové elektrobusy preto budú pre spoločnosť aj mesto významnou akvizíciou,“ uviedol Ranko Šmigoc, obchodný riaditeľ spoločnosti Marprom.

„S cieľom zlepšiť životné prostredie a kvalitu ovzdušia v meste, pristúpilo mesto Maribor k elektrifikácii verejnej dopravy. Elektrotrobusy ponúkajú ekologické výhody, ako je absencia lokálnych emisií a skleníkových plynov, zároveň majú tichú prevádzku, ktorá eliminuje hlukovú záťaž. Sú plne optimalizované z hľadiska hospodárenia s energiou. Vďaka týmto vlastnostiam sú oveľa šetrnejšie k obyvateľom, ktorí žijú pri cestách vyťažených verejnou dopravou. Navyše mesto plánuje do konca roku 2024 zakúpiť ďalších 9 elektrobusov rôznych veľkostí. Z dlhodobého hľadiska av súlade s požiadavkami EÚ plánuje mesto do roku 2030 50% podiel ekologických vozidiel vo svojom vozovom parku verejnej dopravy,“ uviedol Saša Arsenovič, starosta Mariboru.

„Sme hrdí na to, že môžeme podporiť mesto Maribor pri realizácii jeho projektu plnej elektromobility naším rýchlonabíjacím modelom E-WAY, ktorý spája najvyššie výkonnostné parametre s najvyššími ekologickými požiadavkami,“ uviedol Stéphane Espinasse, vedúci predaja a produktov spoločnosti IVECO BUS.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button