Cestná doprava

Mestskí poslanci schválili podmienky integrovanej dopravy

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy dnes schválilo zmluvné prepravné a tarifné podmienky Bratislavskej integrovanej dopravy (BID). Tie zahŕňajú prepojenie mestskej hromadnej dopravy (MHD) s autobusovou a železničnou dopravou na území Bratislavského kraja.
 

"Tieto podmienky navrhujem schváliť, aby sa projekt bližšie posunul k realite," povedal poslancom v úvode rozpravy vedúci oddelenia koordinácie dopravných systémov a výstavby na magistráte Ján Zachar. Hneď navrhol zmenu dĺžky platnosti štandardného cestovného lístka MHD z desať na 15 minút. Poslanci Jozef Házy a Branislav Zahradník pripomenuli potrebu vytvoriť rovnaké štandardné podmienky na cestovanie autobusom aj vlakom. Na návrh poslanca Františka Deja došlo k zmene na bezplatnú prepravu ťažko zdravotne postihnutých so sprievodom, keď v návrhu bola pre nich 50-% zľava cestovného lístka. Bezplatné cestovanie BID budú mať aj deti do šesť rokov a dospelí nad 70 rokov.
Schválené tarifné podmienky definujú štruktúru a druhy prestupných cestovných lístkov na jednu cestu. Tie budú mať platnosť 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150 a 165 minút. Podmienky obsahujú 20 druhov predplatných cestovných lístkov v desiatich zónach, senior kartu i dva druhy turistických cestovných lístkov. Tarifné podmienky určujú napríklad aj postup pri strate a poškodení cestovného lístka, spôsob reklamácie, prepravu psov, detských kočíkov a iné podmienky. 
Podobne sú na 19 stranách zmluvné prepravné podmienky pre všetkých prepravcov pravidelnej verejnej hromadnej dopravy v autobuse, trolejbuse, električke a vlaku na území hlavného mesta a kraja. Konkrétne ceny v Sk a eurách budú doplnené po ich schválení. Za návrh zmluvných prepravných a tarifných podmienok hlasovalo 65 zo 67 prítomných poslancov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button