Cestná doprava

Ku koncu roka 2008 bude mať SR približne 400 kilometrov diaľnic

K 1. januáru 2008 mala slovenská cestná infraštruktúra približne 365 kilometrov diaľnic. Spolu s úsekmi, ktoré už boli odovzdané (Hričovské Podhradie-Žilina Strážov, Figa obchvat a Važec-Mengusovce) respektíve budú ukončené (Mengusovce-Jánovce, 2. a 3. úsek) to bude do konca roka zhruba 400 kilometrov. Uviedol to Marián Viazanko z Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR na Dňoch slovenských cestárov, ktoré sa uskutočnili v Košiciach.
 

Podľa jeho slov vízia rezortu i celej spoločnosti je postaviť do roku 2010 čo najviac diaľnic a rýchlostných komunikácií, ktoré by spájali najväčšie mestá na Slovensku, hlavne Bratislavu a Košice. Ako zdôraznil, pripravili sa k tomu legislatívne podklady, ale problém je vo verejnosti. "Tá akosi nechápe, že aj diaľnica má síce nejaké negatívne dopady, napríklad v zábere pozemkov, ale prináša rozvoj regiónov. Prijali sa rôzne legislatívne pravidlá, ale napriek tomu konečné rozhodnutia o umiestnení diaľnic vydávajú obce a v tom je trochu problém. Keď to príde k tej obci, vzoprie sa a nevie si zjednotiť, kde by tú diaľnicu umiestnila," povedal pre TASR Viazanko.
Ako ďalej informoval, na urýchlenie výstavby využije rezort projekty verejno-súkromného partnerstva (tzv. PPP projekty), ktoré rozdelil do troch "balíkov", pričom postaviť by sa malo týmto koncesným spôsobom takmer 146 kilometrov diaľnic.
Problém slovenskej cestnej infraštruktúry je podľa Viazanka v tom, že výstavba nových ciest a opravy i modernizácie súčasnej infraštruktúry zaostávajú za nárastom automobilovej dopravy. Na opravy ciest 1. triedy bude rezort v návrhu budúcoročného rozpočtu požadovať na roky 2009 – 2010 po 900 miliónov Sk (29,87 milióna eur), "čo je minimalistická požiadavka", povedal Viazanko. O cesty 2. a 3. triedy sa začínajú, ako dodal, dobre starať regionálne samosprávy, ktoré si berú na to úvery a využívajú aj formu PPP projektov. 
Tretí ročník Dní cestárov (9. – 10. októbra) pripravila tento raz v Košiciach Slovenská cestná spoločnosť pod záštitou ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomíra Vážneho.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button