Cestná doprava

Kechnec a maďarský Abaújvár spojí most cez rieku Hornád

Obec Kechnec v okrese Košice – okolie a obec Abaújvár na maďarskej strane spojí nový most cez rieku Hornád.

„Most má svoj historický a spoločenský význam,“ povedal dnes pred novinármi starosta Kechneca Jozef Konkoly. Zdôraznil, že myšlienka rezonovala už minimálne desať rokov, ale keďže neboli možnosti financovania projektu, obe strany trpezlivo čakali na vhodnú výzvu z fondov Európskej únie. Doplnil, že pôvodný most zničený počas druhej svetovej vojny a tak sa vzájomné prehlbovanie vzťahov skomplikovalo.
      
Starosta obce Abaújvár  Pál Csuha doplnil, že ľudia boli vždy zvyknutí na to, že most medzi oboma obcami slúžil obyvateľom pri obchodných aj spoločenských príležitostiach. „Bol to síce drevený most, ale dôležitý bol preto, že ľudia mali svoje majetky na druhej starne rieky. Z 22,5 kilometra sa vzdialenosť medzi našimi obcami skráti na 4,5 kilometra,“ povedal Csuha. Dodal, že vzhľadom na vysokú nezamestnanosť v tomto regióne, projekt môže napomôcť zamestnanosti maďarských občanov v priemyselnom parku v Kechneci.
      
Kechnec aj Abaújvár ukončili prvú etapu projektu, ktorá pozostávala z vypracovania projektovej dokumentácie. Most bude dlhý 72 metrov, celková dĺžka vybudovaných komunikácií 268 metrov. Žiadosť pre druhú etapu projektu – samotnú výstavbu mosta, predložia obce v rámci Programu cezhraničnej spolupráce medzi Maďarskom a Slovenskou republikou v máji tohto roka. Náklady si obe strany rozdelia rovnakým dielom a dokončenie mosta je naplánované na rok 2015.
      
Investičné náklady sú odhadované na 3 milióny eur. „Pred samotnou výstavbou musí dôjsť ešte k medzištátnemu majetkovému vysporiadaniu a aktualizácii súvisiacich medzinárodných dohovorov. Stavba tak preverí schopnosť oboch ministerstiev, ktoré zodpovedajú za hranice medzi našimi štátmi,“ dodal na záver Konkoly.
 

Prečítajte si aj

Back to top button