Cestná doprava

J.Figeľ: Cez PPP sa stavia s 12-% úrokom, klasickou metódou za 4 %

Vláda a rezort dopravy pokračujú vo výstavbe diaľnic, ale v porovnaní s predchádzajúcou vládnou garnitúrou efektívnejšie a lacnejšie. „Cesty na Slovensku sa stavajú a budú sa stavať. Ubezpečujem vás, že to tak bude,“ konštatoval ďalej na dnešnej tlačovej konferencii minister dopravy Ján Figeľ (KDH).

Pripomenul, že výstavba diaľnic bola za bývalej vlády nasmerovaná takmer výlučne na projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). „To viedlo k predraženiu a neudržateľnosti,“ podotkol. Ak by sa totiž všetky tri naplánované PPP balíky zrealizovali, v priebehu 30 rokov by Slovensko koncesionárom splácalo približne 700 miliónov eur ročne, čo je viac ako objem investovaných peňazí do výstavby ciest aktuálne.
Podľa Figeľa by sa realizovaním všetkých balíkov Slovensko vybralo gréckou cestou, ktoré momentálne nedokáže splácať svoje dlhy z minulosti. Dodal, že komerčné banky majú PPP projekty radi a požičiavajú na ne peniaze. Aktuálne si totiž SR na trhoch požičiava za 4 %, no v prípade týchto projektov ide o 12-% úrok.

Za prvé tri mesiace Figeľovho ministrovania sa rezortu podarilo sprehľadniť verejné obstarávania. „Tendre, ktoré často boli skôr synonymom pre škandály, sú postupne nahrádzané elektronickými obstarávaniami,“ podotkol Figeľ. Zároveň pripomenul, že najmä tendre v železničných spoločnostiach, ktoré sú v rukách štátu, boli predražené.
Ako minister dodal, Slovensko dozrelo na zmenu, na zmenu vlády Roberta Fica (Smer-SD), Jána Slotu (SNS) a Vladimíra Mečiara (HZDS-ĽS). Strana KDH si dala tiež tlmočiť tlačovú konferenciu aj do posunkovej reči. „Sme tomu radi. Niekedy však nepočujú aj tí, čo majú sluch,“ uzavrel.

Prečítajte si aj

Back to top button