Cestná doprava

Inteligentné dopravné systémy zvýšia bezpečnosť na cestách EÚ

Inteligentné dopravné systémy (IDS) sú jednou z priorít EÚ, keďže ich cieľom je bezpečnejšia, ekologickejšia a efektívnejšia doprava v členských krajinách.

Vhodnou platformou pre rozvoj IDS je slovenský mýtny systém, pretože umožňuje pilotné testovanie komponentov výskumu a vývoja v tejto oblasti. Zhodli sa na tom účastníci diskusného fóra „Strategický význam Slovenska a Česka pre vývoj aplikácií v inteligentných dopravných systémoch“, ktoré sa konalo dnes v Bruseli.

Na diskusnom fóre sa zúčastnili poslanci Európskeho parlamentu a zástupcovia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ako aj slovenskí a českí zástupcovia vysokých škôl, výskumu a praxe. Prediskutovali potrebu zavedenia IDS, ako aj ich vývoj a testovanie v rámci už existujúcich prostredí. Téma je o to aktuálnejšia, že v budúcnosti sa otvára možnosť využitia systému Galileo a jeho integrácia s IDS.

Tieto aplikácie umožnia výrazne zvýšiť bezpečnosť na cestách využívaním bezpečnostných systémov zabudovaných priamo v autách (eCall), informovaním o aktuálnej situácii na cestách, dynamickým manažmentom dopravy, čím by sa podstatne znížila nehodovosť na cestách, ako aj počet smrteľných nehôd. Zároveň dokáže využívanie IDS aplikácií prispieť k zníženiu kongescií či emisií.

Podľa generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravy Žilina Ľubomíra Palčáka situácia na cestách je alarmujúca, a preto je prioritou urobiť všetko pre to, aby sa IDS aplikácie preniesli čo najrýchlejšie do praxe, a tým zlepšili bezpečnosť a kvalitu života občanov EÚ.

Európsky parlament a Rada Európskej Únie prijali Smernicu 2010/40/EÚ o rámci na zavedenie inteligentných dopravných systémov v oblasti cestnej dopravy a na rozhrania s inými druhmi dopravy. Dôvodom je nárast objemu cestnej dopravy v EÚ súvisiaci s rastom európskeho hospodárstva a s požiadavkami občanov na mobilitu. To je prvoradou príčinou zvyšujúceho sa preťaženia cestnej infraštruktúry a zvýšenej spotreby energie, ako aj zdroj environmentálnych a sociálnych problémov.

Prečítajte si aj

Back to top button