Cestná doprava

Hant a Cestné stavby popierajú dumpingovú cenu

Združenie firiem Hant BA DS, a.s. a Cestné stavby Liptovský Mikuláš, spol. s r.o. obhajuje svoju najnižšiu cenu v tendri na projektovanie a výstavbu úseku D1 Fričovce – Svinia. Podľa vyjadrenia združenia ju dosiahli kalkuláciou a technickým riešením.

 Združenie stavebných firiem Hant BA DS, a.s. Považská Bystrica a Cestné stavby Liptovský Mikuláš, spol. s r.o. popiera špekulácie o dumpingovej cene. V tendri na projektovanie a výstavbu vyše 11-kilometrového úseku diaľnice D1 pri Prešove Fričovce – Svinia obe firmy predložili spoločne najnižšiu cenu 99,949 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Oproti predpokladanej cene 213,19 mil. eur je to o 53,1 % a 113,24 mil. eur menej. Združenie dospelo k navrhovanej cene kalkuláciou a technickým riešením, uviedol v utorok Richard Haviar zo spoločnosti Hant BA DS v stručnom vyjadrení pre agentúru SITA.

„V danom okamihu prebieha výberové konanie a preto sa nebudeme vyjadrovať k prebiehajúcemu tendru na výber zhotoviteľa diaľničného úseku D1 Fričovce – Svinia,“ vysvetlil Haviar. Agentúra SITA oslovila obe spoločnosti s otázkami, či je nimi ponúknutá cena reálna a ako k nej dospeli, ale aj o ich skúsenostiach s projektovaním a výstavbou diaľnic a mostov či výsledkoch hospodárenia. 

Považskobystrická firma pred dvoma rokmi postavila na objednávku Inžinierskeho združenia Mengusovce stredisko správy a údržby diaľnic za 4,33 mil. eur bez dane na stavbe diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce. Podľa vybraných referencií Hant BA DS za rok 2009, uverejnených na jej internetovej stránke, objem ďalších stavieb dosahoval 144,17 tis. až 789,69 tis. eur bez dane. Vlani firma ako subdodávateľ ukončila práce pre bývalú Trnavskú stavebnú spoločnosť za vyše 1 mil. eur v rámci druhej etapy stavby severného obchvatu Trnavy. Pred troma rokmi vykonala pre materskú spoločnosť Hant BA, a.s. práce na stavbe obchodného centra v Liptovskom Mikuláši za viac ako 1 mil. eur. 

Firma z Liptovského Mikuláša podľa jej portálu vykonala v uplynulých dvoch rokoch práce na stavbe obchvatu Trstenej na rýchlostnej ceste R3. Išlo o práce v subdodávateľskom vzťahu pre Inžinierske stavby, a.s. Košice za 10,29 mil. eur. Na tej istej stavbe uskutočnila aj práce pre spoločnosť Váhostav – SK, a.s. za 1,474 mil. eur. Pre Správu ciest žilinského samosprávneho kraja zas opravila cesty za 1,868 mil. eur. 
Spoločnosť Hant BA DS, a.s. bola založená v septembri 2007, má základné imanie 33,2 tis. eur. Vykonáva cestné, vodohospodárske a pozemné stavby, sídli na tej istej adrese ako spoločnosť Hant BA, a.s. so základným imaním 3,319 mil. eur. 

Cestné stavby Liptovský Mikuláš, spol. s r.o. vznikli v terajšej podobe v máji 1992 transformáciou štátneho podniku na súkromnú spoločnosť. Firma uskutočňuje dopravné, priemyselné, inžinierske, bytové a občianske stavby. Vykonáva tiež projektovú činnosť pre cesty, pozemné a inžinierske stavby, ako aj letnú a zimnú údržbu a čistenie pozemných komunikácií.
 

Prečítajte si aj

Back to top button