Elektromobilita

Ford vidí budúcnosť v elektromobilite

Ford vidí budúcnosť v elektromobilite. Spoločnosť Ford podniká odvážne kroky smerom k čisto elektrickej budúcnosti v Európe.

Spoločnosť Ford predstavila významné plány smerom k čisto elektrickej budúcnosti v Európe. Podľa týchto plánov sa spoločnosť pretransformuje. A do roku 2024 ponúkne novú generáciu siedmich čisto elektrických a plne pripojených osobných vozidiel a dodávok.

Oznámenie vychádza z nedávnych správ, že spoločnosť vytvorila novú globálnu obchodnú divíziu „Ford Model e“ zameranú na dizajn, výrobu a distribúciu elektrických a pripojených vozidiel. Spolu s obchodnou divíziou Ford Pro zameranou na obchodovanie s úžitkovými vozidlami Ford budú definovať budúcnosť značky Ford v Európe.

„Som rád, že vidím tempo zmien v Európe, ktoré pre celý priemysel predstavujú výzvu vyrábať lepšie, čistejšie a digitálnejšie vozidlá. Spoločnosť Ford sa do toho ponorila naplno a rýchlo napreduje, aby uspokojila dopyt v Európe a na celom svete,“

Jim Farley, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Ford.

„Preto sme vytvorili Ford Model e, aby sme mohli napredovať rýchlosťou začínajúcich firiem a vyrábať elektrické vozidlá, ktoré potešia zákazníkov a ponúknu pripojené služby jedinečné pre značku Ford, pritom s technikou a bezpečnosťou známou z modelov Ford.“

Ford vidí budúcnosť v elektromobilite

Vďaka rozšírenému modelovému radu elektrických osobných a úžitkových vozidiel spoločnosť Ford očakáva, že predaj elektrických vozidiel v Európe v roku 2026 presiahne 600 000 kusov, a taktiež opätovne potvrdila svoj zámer dosiahnuť v roku 2023 maržu EBIT v Európe na úrovni 6 %. Zrýchlenie v Európe podporuje cieľ spoločnosti Ford predávať do roku 2026 na celom svete viac ako 2 milióny elektrických vozidiel a zaistiť upravenú maržu EBIT na úrovni 10 percent.

„Náš postup smerom k čisto elektrickej budúcnosti je pre značku Ford absolútnou nevyhnutnosťou, aby dokázala uspokojiť potreby mobility zákazníkov v celej transformujúcej sa Európe,“ povedal Stuart Rowley, prezident spoločnosti Ford of Europe. „Hnacou silou je aj naliehavá potreba väčšej starostlivosti o našu planétu, pozitívneho prínosu pre spoločnosť a znižovanie emisií v súlade s Parížskou klimatickou dohodou.“

Tieto snahy spoločne podporia globálne plány spoločnosti Ford na výrazné zníženie emisií uhlíka. Spoločnosť oznámila, že sa sústredí na svoj cieľ dosiahnuť do roku 2035 nulové emisie všetkých predaných vozidiel a uhlíkovú neutralitu z pohľadu všetkých európskych zariadení, logistiky a dodávateľov.

Sedem nových elektrických vozidiel do roku 2024

Po úspešnom európskom predstavení čisto elektrických modelov Mach-E v roku 2021 a Mach-E GT v tomto roku, plus uvedení modelu E-Transit v nasledujúcom štvrťroku, spoločnosť Ford predstavila plány týkajúce sa siedmich čisto elektrických vozidiel, ktoré doplnia rodinu vozidiel Ford v Európe – tri nové osobné vozidlá a štyri nové úžitkové vozidlá.

Počnúc rokom 2023 začne spoločnosť Ford vyrábať úplne nové elektrické osobné vozidlo v podobe stredne veľkého crossoveru, ktoré sa bude vyrábať v Kolíne nad Rýnom. Druhé elektrické vozidlo pribudne do výrobného radu v závode v Kolíne nad Rýnom v roku 2024. Najpredávanejšie osobné vozidlo Ford v Európe – Ford Puma – bude navyše k dispozícii v elektrickej verzii. Od roku 2024 sa bude vyrábať v rumunskej Craiove.

Ikonický modelový rad Ford Transit bude zahŕňať štyri nové elektrické model. Úplne novú jednotonovú dodávku Transit Custom a viacúčelové vozidlo Tourneo Custom, ktoré prídu v roku 2023. Ďalej menšiu dodávku Transit Courier novej generácie a viacúčelový model Tourneo Courier v roku 2024.

„Tieto nové elektrické vozidlá Ford signalizujú proces, ktorý neznamená o nič menej než totálnu transformáciu našej značky v Európe. Nová generácia vozidiel s nulovými emisiami, optimalizovaná pre pripojený svet, ktorá našim zákazníkom prinesie skutočne skvelé zážitky,“ povedal Rowley.

Ford vidí budúcnosť v elektromobilite

Výroba a investície v oblasti elektromobility v Kolíne nad Rýnom

Spoločnosť Ford zároveň potvrdila, že prvým čisto elektrickým osobným vozidlom, ktoré vyjde z elektrifikačného centra Ford v Kolíne nad Rýnom, bude päťmiestny crossover strednej veľkosti. V roku 2021 tvorili športové úžitkové vozidlá a crossovery 58 percent všetkých osobných vozidiel Ford predaných na starom kontinente. Čo je takmer o 20 percentuálnych bodov viac ako v roku 2020.

Čisto elektrický crossover predstavuje pre spoločnosť Ford novú kapitolu. Vozidlo s dojazdom 500 km na jedno nabitie, sa spolu so svojím názvom predstavia neskôr v roku 2022. Pričom výroba sa začne v roku 2023.

V elektrifikačnom centre Ford v Kolíne nad Rýnom sa bude vyrábať druhé čisto elektrické osobné vozidlo – športový crossover. Znamená to, že výroba elektrických vozidiel v závode sa v priebehu šiestich rokov zvýši na 1,2 milióna vozidiel. Očakáva sa, že investície do nových elektrických osobných vozidiel dosiahnu 2 miliardy dolárov. Vyrábať sa budú v Kolíne nad Rýnom. Investícia zahŕňa nový závod na montáž akumulátorov, v ktorom sa výroba začne v roku 2024.

Nový spoločný podnik s cieľom zvýšiť výrobu akumulátorov v Európe

Spoločnosti Ford, SK On Co., Ltd. a Koç Holding podpísali nezáväzné memorandum o porozumení. Týka sa nového, špičkového spoločného podniku v Turecku, ktorý podporí ambiciózne plány spoločnosti Ford v oblasti elektrifikácie vozidiel. Po uzavretí konečnej dohody plánujú títo traja partneri vybudovať jeden z najväčších závodov na akumulátory pre elektromobily v širšom európskom regióne.

Spoločný podnik by sa mal nachádzať v blízkosti Ankary. Vyrábať bude články NMC obohatené o nikel určené na montáž do akumulátorových modulov. Výroba sa má začať už v polovici dekády a ročná kapacita dosiahne pravdepodobne úroveň 30 až 45 gigawatthodín.

Tri partnerské spoločnosti plánujú v spoločnom podniku investíciu na výrobu akumulátorov. Vrátane podpory od tureckej vlády – bude priamym prínosom pre veľkých a malých prevádzkovateľov úžitkových vozidiel v celej Európe. Pričom sa znížia náklady na energiu a prevádzku, čo významne prispeje k zníženiu emisií CO2.

Zvýšenie výrobnej kapacity elektrických vozidiel v Craiove

Výrobný závod Ford v rumunskej Craiove zohrá významnú úlohu v plánoch rastu spoločnosti v oblasti elektrických a úžitkových vozidiel v Európe. Od roku 2024 si európski zákazníci budú môcť kúpiť čisto elektrickú verziu modelu Ford Puma, obľúbeného kompaktného crossoveru značky Ford. Puma bola v roku 2021 najpredávanejším osobným vozidlom Ford v Európe. Čisto elektrická Puma sa v roku 2024 začne vyrábať v Craiove. Sprístupní tento úspešný nový model ešte širšej skupine európskych zákazníkov.

Okrem toho sa v Craiove bude od roku 2023 vyrábať úplne nový Transit Courier, populárne ľahké úžitkové vozidlo. Ďalej Tourneo Courier, kompaktné viacúčelové vozidlo, pričom čisto elektrické verzie budú k dispozícii v roku 2024.

Spoločnosť Ford tiež oznámila, že spoločnosť Ford Otosan po schválení a konzultáciách zo strany regulačných orgánov prevezme vlastníctvo závodu a výrobného podniku v Craiove. Ešte viac sa zvýši kapacita výroby elektrických a úžitkových vozidiel. Ford Otosan, spoločný podnik zoskupenia Ford Motor Company a Koç Holding, je jedným z najdlhšie fungujúcich a najúspešnejších spoločných podnikov v globálnom automobilovom priemysle.

„Vítame túto príležitosť rozšíriť náš spoločný podnik s partnerom Koc Holding a toto strategické partnerstvo využiť na lepšie využitie našich zdrojov a know-how v Rumunsku,“ povedal Rowley. „Ford Craiova dnes píše silný príbeh o úspechu. Veríme, že vďaka skúsenostiam a odborným znalostiam závodu Ford Otosan v oblasti elektrifikácie a úžitkových vozidiel môže dosiahnuť ešte výraznejší úspech.“

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button