Elektromobilita

Elektrické záchranárske Mercedesy

Elektrické záchranárske Mercedesy. Na medzinárodnom veľtrhu RETTmobil, ktorý je zameraný na záchranárov a mobilitu v tomto odvetví, prezentoval Mercedes-Benz inovatívnu ponuku s nulovými emisiami.

V sektore záchranárskych vozidiel má Mercedes-Benz tradične silnú pozíciu. Svoj progresívny prístup potvrdil aj na nedávnej výstave RETTmobil 2022 v nemeckom meste Fulda. Všetky vystavené automobily boli vybavené batériovým elektrickým pohonom. Okrem tohto nového aspektu výrobca ostal verný trendu z minulých rokov – na vozidlách využíva recyklovateľné, resp. ľahké materiály. Prostredníctvom zníženia hmotnosti i eliminovaním zbytočného odpadu kladie dôraz na trvalú udržateľnosť.

Sanitka na báze eSprintera

Mercedes-Benz Vans spolu s nadstavbárskym partnerom Ambulanz Mobile GmbH & Co. KG zo Schönebecku vyvinul na báze modelu eSprinter plne elektrickú sanitku. Dojazd je dostatočne dimenzovaný (cca 120 km), aby vozidlo mohlo jazdiť lokálne bez emisií v centrách miest aj v mestských aglomeráciách. Napriek zabudovaniu potrebných zariadení v priestore pre pacienta mobilná ambulancia nepresahuje celkovú hmotnosť 3,5 t.

Prepravy pacientov teda môžu vykonávať aj vodiči, ktorí majú vodičský preukaz len na osobné auto. Dodávanie prúdu pre nadstavbu je oddelené od napájania vozidla inštaláciou dvoch riadiacich jednotiek a funguje autonómne. Vďaka tomu sú lekárske prístroje nezávislé od batérie vozidla. Dodávka eSprinter, ktorá je základom pre sanitku, má elektromotor s výkonom 85 kW (116 k) a vďaka funkcii rýchleho nabíjania sa vysokonapäťová batéria dobije z 10 % na 80 % kapacity už za 20 minút.

Elektrické záchranárske Mercedesy

Pohotovostné eVito Tourer

Aj Mercedes-Benz eVito Tourer, upravený na lekárske pohotovostné vozidlo, disponuje parametrami, ktoré sú potrebné pre zásahy v naliehavých prípadoch. Dojazd až 370 kilometrov, využiteľná kapacita batérie 90 kWh (spotreba elektrickej energie 29,8 – 26,2 kWh/100 km, emisie: 0 g/km), elektromotor s výkonom 150 kW (204 k) a krútiacim momentom 345 Nm. S funkciou rýchleho nabíjania a voliteľným maximálnym nabíjacím výkonom 110 kW sa batéria nabije na 80 % za 45 minút.

Úpravu na vozidlo záchrannej zdravotnej služby realizovala nemecká spoločnosť BINZ Ambulance- und Umwelttechnik GmbH. K špeciálnej výbave patrí skrinka na lekárske nástroje a prístroje v zadnej časti, pracovisko pohotovostného lekára, termostatická skriňa, chladnička aj LED výstražné svetlá na streche, resp. v maske chladiča.

Záchranárske eVito Tourer

Elektrické záchranárske Mercedesy

EQC 400 4MATIC pre urgentné zásahy

Trio elektrických exponátov, ktoré Mercedes-Benz priviezol na RETTmobil, skompletizovalo lekárske pohotovostné vozidlo EQC 400 4MATIC, upravené v dcérskej spoločnosti CARS vo Wiedemare. Elektrickému SUV poskytujú špičkovú dynamiku jazdy dva elektromotory na prednej a zadnej náprave s celkovým výkonom 300 kW (408 k). Vďaka dômyselnej stratégii prevádzky má dojazd 421 až 462 kilometrov. Cez zariadenia na striedavý prúd nabitie batérie s kapacitou 80 kWh trvá sedem a pol hodiny. Pri rýchlom nabíjaní jednosmerným prúdom sa z 10 na 100 % nabije za 40 minút.

„Záchranárske práce sú predovšetkým o spoľahlivosti, precíznosti a nasadení – o hodnotách, ktoré si ctí aj Mercedes-Benz. Okrem toho sú tu čoraz dôležitejšie aspekty trvalej udržateľnosti a budúcej životaschopnosti, na ktoré tento rok kladieme osobitný dôraz tým, že v našom stánku vystavujeme výlučne batériové elektrické vozidlá. Aj takto pomáhame našim pomocníkom zvládnuť prichádzajúce výzvy mobility. A zároveň zabezpečiť ich prevádzkovú spôsobilosť v budúcnosti,“ komentoval novinky Kersten Trieb, šéf predaja diplomatických a špeciálnych vozidiel v spoločnosti Mercedes-Benz Germany.

EQC 400 4MATIC rýchlej lekárskej pomoci

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
PH, foto: Mercedes-Benz

Prečítajte si aj

Back to top button