Cestná doprava

EIB sa v treťom balíku D1 angažovať nebude, aj keď by chcela

Európska investičná banka (EIB) nevstúpi do financovania tretieho balíka projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP) výstavby časti diaľnice D1.

Nepožiadanie banky o najlacnejšie peniaze na európskom trhu považuje šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH) za otázku na koncesionára. “EIB nie je ani pri iných projektoch, je vecou konkrétneho koncesionára ako zostaví svoje vzťahy a akú ponuku prinesie,“ vysvetlil pre novinárov v piatok (12.11.) Figeľ. Dodal, že v treťom balíku PPP sa angažuje ďalšia z európskych multilaterálnych bánk, ktorou je Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR). Financovanie balíka by sa malo uzavrieť v priebehu dvoch týždňov.
      
EIB by problém s investovaním do tohto balíka nemala. „EIB chce vždy kooperovať, projekty však musia mať zmysel, musí ich chcieť vláda či investori,“ konštatoval pre TASR viceprezident EIB zodpovedný za úverové operácie v strednej Európe Anton Rop.

Minister podotkol, že na dodatočný vstup EIB do projektu nevidí aktuálne dôvod. „Ak by EIB mala vstupovať následne do projektu, tak by to znamenalo ďalšie, ďalšie kroky, napríklad posudzovanie nanovo, predlžovanie časových horizontov, ďalšie náklady,“ uzavrel.

Prečítajte si aj

Back to top button