Cestná doprava

Druhý balík PPP projektov významne ovplyvňuje kríza

Výstavba 2. balíka úsekov diaľnic a rýchlostných ciest prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) je podľa ministerstva dopravy významným spôsobom ovplyvnená globálnou finančnou krízou.

"Ministerstvo dopravy vyvíja snahu, aby sa v čo možno najväčšej miere sprístupnilo financovanie PPP projektov Európskej investičnej banke a Európskej banke pre obnovu a rozvoj a aby v čo najväčšej miere participovali na financovaní týchto projektov," konštatuje rezort dopravy v informácii o realizácii PPP projektov, ktorou by sa v stredu na svojom rokovaní mala zaoberať vláda SR. Tzv. druhý balík úsekov realizovaných formou projektov PPP predstavuje úseky rýchlostnej cesty R1 Nitra – Selenec, Selenec – Beladice, Beladice – Tekovské Nemce a severný obchvat Banskej Bystrice. Ako dodáva ministerstvo, finančné inštitúcie vzhľadom na pretrvávajúcu hospodársku krízu očakávajú, že práve účasť multilaterálnych inštitúcií bude na financovaní PPP projektov potvrdená. Rezort dopravy a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) dokončili podľa materiálu rozhodujúcu časť dokumentácie, na základe ktorej bude môcť EBOR začať proces schvaľovania financovania pre projekt rýchlostnej cesty R1. V polovici marca by mal byť známy aj výsledok rokovania medzi víťazným uchádzačom druhého balíka – konzorciom Vinci Concessions S.A., ABN AMRO Highway B.V. na jednej strane a 17 bankami na strane druhej. "Z priebehu rokovaní je zrejmá významná konzervatívnosť bánk zvažujúcich financovanie projektu rýchlostnej cesty R1," priznáva ministerstvo.
Ako po minulotýždňovom rokovaní vlády SR konštatoval štátny tajomník ministerstva dopravy Milan Mojš, zmluvu na druhý balík projektov PPP by mala túto stredu na svojom rokovaní posúdiť vláda SR. Kabinet má podľa Mojša aj naďalej záujem pokračovať v PPP projektoch. "Do konca marca by mali byť dané súťažné podklady na 3. balík," povedal vtedy. Prostredníctvom PPP projektov by sa mala na Slovensku financovať výstavba približne 150 kilometrov nadradenej cestnej dopravnej infraštruktúry a náklady by mali predstavovať 4,17 miliardy eur (125,7 miliardy Sk). Vláda SR rozdelila úseky do troch balíkov. Tzv. prvý balík zahŕňa úseky diaľnice D1 Dubná Skala – Turany, Turany – Hubová, Hubová – Ivachnová, Jánovce – Jablonov a úsek Fričovce – Svinia. Druhý balík úsekov realizovaných formou projektov PPP predstavuje úseky rýchlostnej cesty R1 Nitra – Selenec, Selenec – Beladice, Beladice – Tekovské Nemce a severný obchvat Banskej Bystrice. V treťom balíku je obsiahnutý úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, Lietavská Lúčka – Višňové, Višňové – Dubná Skala a privádzač Lietavská Lúčka – Žilina.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button