Cestná doprava

DPMK v záujme skvalitnenia MHD pripravuje zmeny v linkách

Nosné linky s lepšími intervalmi a zvýšenie výkonov v električkovej doprave môžu používatelia košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD) očakávať od zmien v linkách (takzvané linkové vedenie), ktoré pripravuje Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). V súčasnosti o predložených úpravách rozhoduje mesto Košice ako objednávateľ prepravných služieb.

"Hlavnou zmenou, ktorú chceme od leta priniesť cestujúcim, by malo byť zavedenie takzvaných nosných liniek s lepšími, kratšími intervalmi v čase špičky, ako sú v súčasnosti," uviedol generálny riaditeľ Michal Tkáč. Ak pripravované zmeny samospráva schváli, po novom by interval električkových liniek v rannej špičke mal byť 10 minút, autobusové nosné linky by mali jazdiť každých 8 minút a trolejbusy v spoločnom intervale 4 minúty. Znamená to, že v čase špičiek dôjde k zvýšeniu ponúkaných kapacít a cestovanie by malo byť kultúrnejšie. Napríklad na frekventovanej zastávke Astória by mala byť kapacita zvýšená na 120 %, na Kalinovskej na 116 %, na Moskovskej na 137 %, na Národnom námestí na 135 % a v Podhradovej na 127 %. Zastávka Sofijská by mala dosiahnuť v rannej špičke 99 % a popoludňajšej 133 % súčasnej kapacity, spresnil Tkáč. Pokiaľ ide o dopravu počas víkendov, je síce návrh znížiť kapacitu v čase mimo špičky, ale po novom by mali mať linky jednotný interval, čo prinesie zlepšenie pravidelnosti dopravy a možnosti prestupovania. Ako ďalej informoval Tkáč, DPMK navrhuje zvýšenie výkonu električkovej dopravy. Považuje to za veľmi dôležité a výhodné, najmä z toho dôvodu, že električková doprava je ekologickejšia. V návrhu úprav, ktorý predložili mestu Košice začiatkom tohto týždňa, dopravný podnik akceptoval 93 požiadaviek mestských častí a 14 požiadaviek vodičov, ktoré zosumarizovali počas uplynulých mesiacov od zavedenia nového linkového vedenia.
K úpravám pristúpil podnik na základe výsledkov dopravného prieskumu uskutočneného v marci a apríli a zameraného na využiteľnosť spojov. V apríli prieskum vyhodnotili a následne sa realizovali práce na návrhu úprav. Dôležitým dôvodom pripravovaných zmien je aj skutočnosť, že na niektorých linkách je podľa prieskumu nižšia využiteľnosť mimo špičky. Zmeny sa budú realizovať v lete 2009 v závislosti od schválenia návrhu mestom. Následne sa pripravia nové cestovné poriadky pre vodičov DPMK a začne sa informačná kampaň pre verejnosť, doplnila hovorkyňa Monika Murová. Podnik už uskutočnil v minulom roku rozsiahle úpravy liniek. Reagoval nimi na zmeny, ktorými mesto v uplynulých desaťročiach prešlo v oblasti výstavby či demografického vývoja jednotlivých mestských častí.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button