Cestná doprava

DPMK optimalizuje MHD a posilňuje spoje pre okrajové časti mesta

Výrazné posilnenie mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach pocítili dnes obyvatelia sídliska Ťahanovce a ďalších okrajových mestských častí. Prvý pracovný deň po zmenách zavedených v nedeľu 14. decembra boli totiž v platnosti úpravy liniek, ktoré sa dotkli celkove 21 spojov.

Po kritike MHD zo strany verejnosti sa vedenie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) rozhodlo upraviť trasy a posilniť spoje v meste a v prímestských častiach Lorinčík, Krásna a Pereš a v spojoch, ktoré vozia zamestnancov U.S. Steel. V dnešnej rannej špičke vedenie DPMK počas kontrolného dna mapovalo situáciu v tých lokalitách, kde sa urobili najväčšie úpravy v linkovom vedení. Išlo predovšetkým o sídlisko Ťahanovce a zastávku Važecká na košickom Sídlisku nad Jazerom. „Výsledok úprav v linkovom vedení považujem za dobrý. Predovšetkým na sídlisku Ťahanovce bolo jednoznačne vidieť, a pocítili to určite aj cestujúci, že počas rannej špičky premávali autobusy v zhustených intervaloch a neboli preplnené, takže sa každý bez problémov mohol dostať do práce či do školy,“ uviedol generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč. Podľa výsledkov kontrolného dňa väčšina spojov bola primerane vyťažená a všetci cestujúci sa dostali do vozidiel. Výrazne sa zlepšila pravidelnosť premávky, autobusy prichádzali rovnomerne a nie v zhlukoch, ako sa stávalo pred tým. 
"Práve interval tri až štyri minúty pre smer Mier i Námestie osloboditeľov prispel k tomu, že cestujúci na zastávke čakali pomerne krátko a v drvivej väčšine prípadov sa po nastúpení do vozidla netlačili," uviedol po kontrole konzultant pre optimalizáciu linkového vedenia MHD v Košiciach Michal Dekánek. Kontrolu na Važeckej na Sídlisku nad Jazerom síce poznačila dopravná nehoda, kvôli ktorej sa vytvorili kolóny a dochádzalo aj k meškaniu autobusov číslo 13 a 52L, električky však fungovali bez meškania. „Linky 13 a 52L boli naplnené primerane k počtu obyvateľov Mestskej časti Krásna nad Hornádom. Nový stav prináša výhody predovšetkým obyvateľom so zníženou pohyblivosťou, ktorí sa z okrajových mestských častí dostanú priamo do centra,“ dodal Dekánek. Podľa Tkáča DPMK úpravami vychádza v ústrety Košičanom. "Myslím, že sa im celkovo bude cestovať pohodlnejšie. Samozrejme, linkové vedenie budeme naďalej analyzovať a budeme realizovať v budúcnosti aj ďalšie úpravy, ktoré si vyžiada situácia," dodal generálny riaditeľ.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button