Cestná doprava

Dokončenie diaľnice D1 sa odďaľuje, hotová bude najskôr v roku 2017

Vzhľadom na aktuálne problémy ohľadom výstavby diaľnice D1 môže byť západ s východom Slovenska prepojený najskôr za päť rokov.

Ako pre TASR upozornil šéf Výskumného ústavu dopravy Ľubomír Palčák, dokončenie tejto komunikácie závisí od spustenia výstavby najťažšieho úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala, keďže jeho súčasťou je aj takmer 7,5 kilometrový tunel Višňové.
      
„Ak sa úsek začne stavať v tomto roku, tak je šanca na dokončenie diaľnice do konca roku 2017, alebo na prelome rokov 2017 a 2018. Ak by sa však z akýchkoľvek dôvodov, či už protestných, tendrových, politických nezačalo stavať, tak sa termín posunie,“ vysvetlil. Palčák tak narážal na problémy s výstavbou úseku Turany – Hubová či brzdenie tendrov zo strany stavbárskych firiem.
      
V prípade spomínaného úseku je Slovensko už mesiace brzdené zo strany Európskej komisie (EK). Tá totiž ešte nerozhodla o možnom environmentálnom poškodení prostredia pri výstavbe cesty, a tak sa Národná diaľničná spoločnosť (NDS) rozhodla úsek rozdeliť na dva – jeden bezproblémový a jeden problémový zo strany únie. „Je to logické rozhodnutie, pretože potrebujeme vyčerpať prostriedky z eurofondov,“ podotkol Palčák.
      
Tendre na výstavbu diaľnice sú v súčasnosti tiež zdržiavané na základe námietok od stavbárov, ktorými sa aktuálne zaoberá Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). „Najvážnejším dôvodom je to, že v súčasnej dobe je oveľa väčší dopyt ako ponuka v celom stavbárskom sektore, čiže sa tento problém netýka len výstavby diaľnic, ale aj výstavba cestnej dopravnej infraštruktúry tam má svoj podiel,“ poznamenal dopravný expert.
      
Úrad v dnešnom období rieši námietky na tri diaľničné tendre na diaľnici D1, Jánovce – Jablonov, tunel Višňové a úsek Hubová – Ivachnová, pričom práve tento tender sa mal v tento týždeň vyhodnocovať. Rozhodnúť o námietkach pritom úradu trvá štyri až šesť týždňov. „Určite by sme boli všetci radi, keby konal rýchlejšie, ale chápem, že má aktuálne toľko agendy, ako tam nemával roky predtým,“ podotkla investičná riaditeľka NDS Viktória Chomová.
 

Prečítajte si aj

Back to top button