Cestná doprava

Do konca augusta bude mesto Bratislava vedieť, či Starý most pôjde dole

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR by malo do konca augusta povedať, či je projekt na Nosný systém mestskej hromadnej dopravy (NS MHD) reálny, odborne odôvodnený a či mesto v ňom môže pokračovať.

„Keď dostaneme pozitívnu odpoveď, signálom bude, že Starý most dáme dolu ešte tento rok,“ povedal dnes na tlačovej konferencii primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Do marca mesto podá predbežnú žiadosť o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu Starého mosta a postavenie koľajovej trate zo Šafárikovho námestia na Bosákovu ulicu ako 1. etapy trate železničná Hlavná stanica – Janíkov dvor. Od Európskej únie žiada približne 80 miliónov eur.

„Bude nasledovať odborná oponentúra na úrovni ministerstva dopravy a na úrovni odborného poradcu Európskej komisie, spoločnosti JASPERS, ktorá nám pomôže k tomu, aby sme dopracovali žiadosť do finálnej podoby a podali to v júni,“ vysvetlil Ftáčnik. Mesto podľa primátora plní všetky termíny tak, aby v marci mohlo žiadosť o nenávratný finančný príspevok podať. „Robia sa kontrolné dni, ktoré ukazujú, že veci sa plnia. Bežia príslušné stavebné konania, ktoré máme na troch stavebných úradoch, lebo je to zložitá stavba,“ uviedol Ftáčnik s tým, že špeciálny stavebný úrad rieši most, dráhové položenie samotnej koľajovej trate a všetky ostatné objekty povoľuje všeobecný stavebný úrad v Petržalke.
      
Ftáčnik zároveň pripravil alternatívu, ktorá sa týka samotného Starého mosta. „Tá by umožnila, aby sme rozšírili lávky na jeho oboch stranách,“ poznamenal. Doterajší projekt totiž počítal s tým, aby sa lávky rozšírili len na jednej strane z 1,5 metra na dva metre. „Budú tam zastávky, oddychový priestor, ktorý trochu zmení výzor mosta a bude to pohodlnejšie pre tých, ktorí prechádzajú cez most,“ dodal. O návrhu budú poslanci informovaní 1. marca, rozhodnutie primátor očakáva 29. marca.
      
Keďže toto je len prvá etapa projektu, mesto očakáva od novej vlády, že ho zaradí do operačného programu Doprava aj na programovacie obdobie 2014-2020. Teraz mesto dostáva prostriedky z programu 2007-2013, ktoré môže čerpať maximálne do polovice roku 2015.
 

Prečítajte si aj

Back to top button