Cestná doprava

Cesty v Trenčianskom kraji opravia Strabag a Cesty Nitra

Oprava ciest v Trenčianskom kraji má stáť 1,15 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je o 41,5 % menej ako bola predpokladaná cena. Práce majú trvať šesť mesiacov.

Cesty druhej a tretej triedy v dĺžke 23,7 kilometra na území Trenčianskeho samosprávneho kraja opravia spoločnosti Strabag, s.r.o a Cesty Nitra, a.s. Stavebné práce majú vykonať počas šiestich mesiacov za 1,146 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zmluvná cena je nižšia o 41,5 % oproti pôvodnej predpokladanej hodnote vo výške 1,96 mil. eur bez DPH. Vybraná skupina dodávateľov uspela vo verejnej súťaži spomedzi piatich predložených ponúk. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja a Strabag ako vedúci člen združenia podpísali zmluvu o oprave ciest 29. júna. Tender na opravu vybraných úsekov regionálnych ciest vyhlásili trenčianski cestári v apríli tohto roku.

Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja bola zriadená ako rozpočtová organizácia k 1. januáru 2004 uznesením krajského zastupiteľstva. Formu hospodárenia zmenila z rozpočtovej na príspevkovú organizáciu od začiatku roka 2007. Spravuje vyše 349 kilometrov ciest druhej triedy a viac ako 1 139 kilometrov ciest tretej triedy. Má tri organizačné jednotky v Trenčíne, Považskej Bystrici a Prievidzi s dvanástimi strediskami údržby. 

Firma Strabag, s.r.o., ktorá je súčasťou rakúskeho koncernu Strabag, bola zapísaná v Obchodnom registri SR pod obchodným menom Bürohaus Bratislava spol. s r.o. v júni 1991, od februára 1999 fungovala pod názvom Ilbau s.r.o. a terajšie meno má od 8. júna 2001. Spoločnosť eviduje základné imanie 66,39 tis. eur, vložil ho rakúsky spoločník Bau Holding Beteiligungs AG, Spittal an der Drau. Strabag s.r.o. zabezpečuje obstarávateľskú činnosť v stavebníctve, ako aj činnosti stavebného dozoru a stavbyvedúceho pri inžinierskych a dopravných stavbách. Uskutočňuje stavby a ich zmeny, vyrába transportný betón. 

Spoločnosť Cesty Nitra, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 1. októbra 1995, eviduje základné imanie 10,513 mil. eur. Spoločníkom firmy je spoločnosť Ropspol, spol. s r.o. Nitra so základným imaním 8,139 mil. eur a tá je zas dcérou francúzskej spoločnosti Colas SA so sídlom v Boulogne Billancourt. Spoločnosť Cesty Nitra vykonáva inžinierske, pozemné, priemyselné a vodohospodárske stavby.
 

Prečítajte si aj

Back to top button