Cestná doprava

Cesty 1. triedy na Slovensku sú vo veľmi zlom stave

Cesty 1. triedy na Slovensku sú podľa slov šéfa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jána Figeľa (KDH) vo veľmi zlom stave.

Dôvodom je najmä dlhoročné zanedbávanie z hľadiska nielen výstavby, ale aj z hľadiska obnovy a opráv.

„Do konca marca tohto roku chceme vypísať súťaž na obnovu ciest 1. triedy v rozsahu 100 km, v základnej úrovni za vyše 16,5 milióna eur. Až 70 % týchto úsekov ciest sa dotýka zaostávajúcich regiónov na východe Slovenska – Prešovského a Košického kraja,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede Figeľ.

Informoval, že v rámci ďalšieho balíka, ktorý je už projektovo pripravovaný, pôjde na cestách 1. triedy do súťaže 40 mostov, ktoré sú v rámci infraštruktúry z hľadiska techniky a bezpečnosti v najhoršom stave. „Zároveň chceme pripraviť pre rekonštrukciu niekoľko balíkov v rozsahu pokrývajúcom 500 km ciest 1. triedy, dominantne v Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ konštatoval. Tieto projekty sa podľa Figeľa budú financovať z európskych zdrojov a zo štátneho rozpočtu.

„Až polovica dopravy na Slovensku sa realizuje na cestách prvej triedy. Oveľa viac sa však rozpráva o diaľniciach a rýchlostných cestách. Cesty 1. triedy si naozaj zaslúžia mimoriadnu pozornosť a primeranú podporu. Napriek tomu išlo na tieto cesty v uplynulých rokoch neprimerane málo peňazí,“ zdôraznil. V nevyhovujúcom stave je podľa ministra vyše 1000 km ciest 1. triedy a viac než 130 mostov na cestách 1. triedy. „Dôsledkom toho je spomalená doprava, častejšie dopravné nehody a poškodzované, ničené vozidlá,“ spresnil.

 

Prečítajte si aj

Back to top button