Cestná doprava

Českí cestári budú prenajímať firmám staveniská

Riaditeľstvo ciest a diaľnic (RCD) prišlo s doteraz nevídaným plánom na urýchlenie opráv komunikácií v Českej republike.

Podľa takzvaného talianskeho modelu budú platiť stavebné firmy štátu pevnú dennú sumu za používanie stavenísk. Cieľom nového opatrenia nie je to, aby štát zarábal viac peňazí, ale má to byť nástroj, ktorý prinúti firmy, aby pracovali rýchlejšie. Je to finančná páka na firmy, aby opravy zbytočne nenaťahovali. Ak budú opravovať cestu o päť dní dlhšie, zaplatia o to vyššie nájomné. Riaditeľ úseku výstavby RCD René Poruba dodal, že opačný efekt bude mať skrátenie rekonštrukcie. Nájomné sa podľa neho bude odvíjať od rozsahu opráv.
      
Avšak predseda Združenia pre výstavbu ciest Petr Svoboda namieta, že je to zbytočný nástroj. Už teraz sa dajú podobné situácie riešiť v zmluvách klauzulami o penále za oneskorenie dokončenia stavby. Riaditeľstvo ciest a diaľnic však argumentuje, že vymáhanie penále býva často zložité a zdĺhavé. Zavedenie nájomného je vraj účinným trhovým nástrojom. Riaditeľstvo chce novinku vyskúšať na jarných opravách zimných škôd na cestách.
      
Celkovo sa majú na rekonštrukciu štátnych ciest tento rok vynaložiť asi 4 miliardy Kč (166,18 milióna eur). Z nich sa asi 30 % použije na overenie účinnosti novej páky na dodávateľov. Poruba povedal, že ak sa nová páka osvedčí, v budúcnosti sa bude využívať aj na výstavbu nových ciest. Riaditeľstvo priznáva, že sa zničeným českým cestám nedá tak ľahko pomôcť. Ak by sa mala cestná sieť dostať do optimálneho stavu, tento rok by sa musel investovať na jej opravy celý rozpočet organizácie, takmer 35 miliárd Kč. A v nasledujúcich rokoch by sa na ich údržbu muselo vynakladať ročne po 9 miliárd Kč.
 

Prečítajte si aj

Back to top button