Cestná doprava

Česká vláda chce obmedziť víkendové jazdy kamiónov

Česká vláda rozhodla o zmenách víkendových jázd kamiónov v Česku. Kým doteraz platil pre kamióny v čase prázdnin zákaz jázd v piatok od 17.00 do 21.00 h, v sobotu od 7.00 do 13.00 h a v nedeľu od 13.00 do 22.00 h a počas celého roka iba nedeľňajšie obmedzenie, podľa novej úpravy by kamióny nesmeli na cesty celoročne od polnoci zo soboty na nedeľu až do 22.00 h a počas letných prázdnin by zákaz platil aj v piatok od 15.00 do 18.00 h.

Rozhodnutie kabinetu je zatiaľ iba v politickej rovine. Novelu zákona má vypracovať minister dopravy Aleš Řebíček a následne ju ešte musí schváliť parlament. Novela nezačne platiť skôr ako v januári 2009.
Podnikateľské zväzy, ktoré zastupujú aj vodičov a majiteľov kamiónov, novú úpravu odmietajú. Vládny kompromis, ktorý sa rodil 15 mesiacov, je ústretovým krokom vlády ministrovi životného prostredia a predsedovi Strany zelených Martinovi Bursíkovi, ktorý na úprave víkendových jázd kamiónov trval. Zelení budú už tento víkend na zjazde voliť svojho nového predsedu.
"Zákaz negatívne ovplyvní dopravné firmy a prejaví sa v celej ekonomike," varoval prezident českej Hospodárskej komory Petr Kužel a vyslovil obavu, že to povedie aj k rastu nákladov a cien. Ku kritickému stanovisku komory sa pripojili aj Zväz priemyslu a dopravy ČR, Združenie automobilového priemyslu a združenie dopravcov Česmad Bohemia.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button