Cestná doprava

Budú stavať srbské diaľnice Slováci?

Výstavba srbského diaľničného úseku E 80 Crvena reka – Čiflik v dĺžke 12,7 kilometra je podľa výzvy na predloženie ponúk plánovaná na 540 dní.

V Srbsku plánujú postaviť diaľničný úsek E 80 Crvena reka – Čiflik v dĺžke 12,7 kilometra. Ide o projekt diaľnice na Koridore X, ktorý má byť spolufinancovaný z prostriedkov Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Súčasťou prác naplánovaných na 540 dní bude aj uzol Bela Palanka. Výzvu na predloženie ponúk vyhlásila srbská „eseročka“ Koridor 10 d.o.o. so sídlom v Belehrade s tým, že termín pre ich doručenie je 14. apríla do 12:00 miestneho času. Všetky ponuky musia obsahovať záruku vo výške 1,2 mil. eur. úveru Svetovej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskej investičnej banky. Vyhlasovateľ má v úmysle, aby na úhradu projektu diaľnice bola využitá časť peňazí z úveru Svetovej banky, EBOR a Európskej investičnej banky. O diaľničnom tendri v Srbsku informovali v piatok agentúru SITA Ministerstvo zahraničných vecí SR v spolupráci so Slovensku agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

„Uchádzači môžu vo svojej ponuke ponúknuť zľavu, ale ktorá bude prečítaná pri otváraní ponuky. Ponuky sa budú hodnotiť s prihliadnutím na poskytnuté zľavy, avšak na základe najnižšie zhodnotených celkových nákladov od predkladateľov,“ uvádza sa v obsahu výzvy na predloženie ponuky vyhlásenej 8. februára. Zmluva bude podľa výzvy uzatvorená na najnižšie ohodnotenú zodpovedajúcu ponuku, ktorá uspokojuje očakávania postkvalifikačných kritérií.

Záujemcovia musia preukázať, že v posledných troch rokoch dosiahli priemerný ročný príjem, definovaný na základe výpočtu vykonanej práce v hodnote minimálne 60 mil. eur. Ďalšou podmienkou je, aby disponovali krátkodobým peňažným tokom (cash-flow) 12 mil. eur. Musia mať pritom skúsenosti s realizáciou stavebných prác ako dodávatelia, vedúci prác alebo subdodávatelia. Za posledných päť rokov mali úspešne vykonať aspoň dve podobné zákazky s hodnotou najmenej 40 mil. eur. Zainteresovaní oprávnení uchádzači môžu získať ďalšie informácie a nahliadnuť do súťažných podkladov na adrese vyhlasovateľa, prípadne na jeho webovej stránke www.koridor10.rs. Kompletné súťažné podklady v anglickom jazyku sú spoplatnené sumou 52 500 RSD alebo 500 eur.

 

Prečítajte si aj

Back to top button