Cestná doprava

BBSK odovzdal do užívania takmer 30-kilometrový obnovený úsek cesty

Takmer 30-kilometrový obnovený úsek cesty medzi Rimavskou Sobotou a Abovcami odovzdali dnes do užívania.

Ako pre TASR povedal hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Peter Hajnala, obnova úseku stála takmer 2.491.000 eur bez DPH. Projekt bol financovaný z Regionálneho operačného programu. Banskobystrický samosprávny kraj spustí v tomto roku do prevádzky 144 kilometrov zrekonštruovaných ciest. Úsek medzi Rimavskou Sobotou a Abovcami je ich súčasťou.

„Vďaka rekonštrukcii sa zabezpečí kvalitnejšia obslužnosť obcí na tomto úseku. V rámci projektu sa vybudovali aj bezpečnostné prvky – merače rýchlostí a zvislé dopravné značenie s reflexným podkladom. Zvýši sa tak bezpečnosť cestnej dopravy a pohodlie cestovania účastníkov cestnej dopravy, ale aj obyvateľov žijúcich v týchto obciach. V rámci rekonštrukcie bola opravená aj príjazdná cesta do obce Lenartovce, ktorú obyvatelia často využívajú na prechod do Maďarska, dodal Hajnala.
      
Celková plocha zrekonštruovaných ciest je vyše 187.000 metrov štvorcových. Súčasťou stavby bola oprava ôsmich priepustov. Zlepšil sa ich technický stav a obnovila funkčnosť. Rekonštrukciou prešiel aj jeden most. „Cesty v našom kraji potrebujú obnovu a musíme ju riešiť. Viac ako 1010 kilometrov je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave a hrozí, že niektoré úseky budeme musieť uzavrieť.

Zobrali sme si preto úver 10 miliónov eur na najnutnejšie opravy. V najbližších mesiacoch sa začne rekonštrukcia ďalších takmer 89 kilometrov a štyroch mostov,“ doplnil predseda BBSK Vladimír Maňka. Banskobystrický samosprávny kraj je v súčasnosti vlastníkom 609 kilometrov ciest II. triedy, 1853 kilometrov ciest III. triedy a 1039 mostov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button