Cestná doprava

Automobilky v USA budú môcť čoskoro žiadať o úvery z balíka

Americké ministerstvo energetiky stanovilo dočasné pravidlá, na základe ktorých môžu automobilky žiadať o pomoc v rámci balíka federálnych úverov v celkovej hodnote 25 miliárd USD (589,10 miliardy Sk), ktorý vláda vyčlenila na výrobu energeticky úspornejších áut.

Z balíčka tak môžu získať firmy peniaze na rozšírenie výrobných liniek, na otvorenie nových závodov, kde budú vyrábať úsporné modely, prípadne komponenty do nich, alebo na úpravu súčasných modelov. „Stanovenie dočasných pravidiel otvára automobilkám a výrobcom autodielov možnosť žiadať o finančnú pomoc v rámci 25-miliardového balíčka, aby dokázali vykryť zvýšené náklady na výrobu úspornejších áut,“ povedal v stredu večer americký minister energetiky Samuel Bodman.
Ministerstvo podmienky vypracovalo a zverejnilo zhruba v polovici 60-dňovej lehoty, ktorú vyžadoval Kongres, čo umožní automobilkám rýchlejší prístup k úverom. Firmy už niekoľkokrát vyzvali vládu, aby financie uvoľnila čo najrýchlejšie, inak sa dostanú do existenčných problémov. Najmä automobilka General Motors volá o pomoc stále hlasnejšie a v stredu už varovala, že „jej čas sa kráti“. Tri najväčšie automobilky v USA, okrem General Motors ešte Ford a Chrysler, budú môcť o pôžičky požiadať ihneď, ako sa podmienky objavia vo Federálnom registri, čo by malo byť na budúci týždeň. Peniaze by mohli spoločnosti dostať už do konca roka.
Dočasné podmienky neurčujú, aký objem môže firma získať v rámci jedného úveru, no spoločnosť, ktorá o pôžičku žiada, nesmie čerpať iné federálne úvery a musí byť v takej finančnej situácii, že požičané peniaze bude schopná splatiť.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button