Cestná doprava

Autá v Bratislave už nebude odťahovať súkromná firma, ale opäť DPB

Autá v Bratislave už nebude odťahovať súkromná firma. Od začiatku februára bude odťahovanie vozidiel zabezpečovať opäť Dopravný podnik Bratislava (DPB). TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Mesto Bratislava, ako správca miestnych komunikácií, poverilo odťahovaním motorových vozidiel v roku 2005 DPB. Podnik v roku 2014 uzatvoril koncesnú zmluvu na odťahovú službu so spoločnosťou Car Towing, čím preniesol povinnosť odťahovať motorové vozidlá na túto spoločnosť.

„Takéto riešenie však od začiatku narážalo na viaceré rozporuplné názory právnej praxe a vyvolávalo pochybnosti. Odťahovú službu totiž v súlade so zákonom môže zabezpečovať len hlavné mesto alebo právnická osoba ním založená alebo zriadená,“ priblížil Bubla.

Magistrát a DPB sa preto dohodli, že odťahovanie vozidiel bude pre mesto opäť zabezpečovať DPB. Na tento účel uzatvoril dopravný podnik a hlavné mesto zmluvu o zabezpečovaní odťahovej služby na obdobie 12 mesiacov, s účinnosťou od začiatku februára.

„DPB bude odťahovanie áut zabezpečovať tromi odťahovými vozidlami. Príjem za odťahy bude priamo príjmom hlavného mesta, ktoré bude DPB preplácať oprávnené náklady, reálne vynaložené na zabezpečovanie činnosti odťahovej služby,“ spresnil hovorca. Súdne vymáhanie nákladov za odťahovanie od osôb, ktoré ich dobrovoľne neuhradia, bude realizovať priamo hlavné mesto. „Takéto nastavenie vzájomných práv a povinností umožní zákonný výkon oprávnenia odstraňovať vozidlá z ciest a chodníkov, ako to určuje zákon o cestnej premávke,“ podotkol Bubla.

Areál odtiahnutých vozidiel sa nachádza na Rožňavskej ulici číslo 19 vo vjazde do Vozovne Trnávka po pravej strane. DPB zabezpečil jeho prípravu a tiež označenie aj v anglickom jazyku. Pri vyzdvihnutí vozidla je podľa magistrátu potrebné najprv navštíviť prevádzku bratislavskej mestskej polície a následne prevádzku DPB. Obe sa nachádzajú pri vchode do areálu. Prevádzková doba areálu bude nepretržitá, auto si bude možné vyzdvihnúť kedykoľvek. Cena za odťah je podľa mesta 99 eur.

Prečítajte si aj

Back to top button