Elektromobilita

Ako kúpiť ojazdené elektrické vozidlo

Ako kúpiť ojazdené elektrické vozidlo. Pre mnohých vodičov je kúpa ojazdeného elektrického vozidla skokom do neznáma.

Aj keď popularita elektrických vozidiel v poslednom desaťročí vzrástla, mnohí ľudia nemajú tušenie, čo by mali chcieť od ojazdeného elektrického vozidla. Táto príručka pripravená odborníkmi v oblasti automobilového priemyslu zo spoločnosti carVertical vám vysvetlí, ako kúpiť ojazdené elektrické vozidlo bez problémov.

Stoja elektrické vozidlá za to?

S rastúcimi cenami benzínu vám kúpa elektrického vozidla môže z dlhodobého hľadiska ušetriť peniaze. Hoci elektrina nie je zadarmo, odhady hovoria, že vodiči môžu očakávať, že vlastníctvom elektrického vozidla ušetria až 1 000 USD ročne. Ceny nových elektrických vozidiel sú však stále vyššie ako ceny bežných vozidiel, čo naznačuje dôvod, prečo môže byť kúpa ojazdeného vozidla lákavou možnosťou.

Je prekvapivé, že ojazdené elektrické vozidlá sú často v lepšom stave ako tradičné vozidlá, pretože majú menej pohyblivých častí. Nie je nič horšie ako kúpiť ojazdené vozidlo a potom investovať značné množstvo peňazí do opráv.

Staršie elektrické vozidlá však majú jednu veľkú nevýhodu — výkonnosť ich batérie, čo má za následok znížený dojazd. So zlepšujúcimi sa technológiami dokážu nové elektrické vozidlá prejsť väčšie vzdialenosti ako ich predchodcovia. To znamená, že ľudia, ktorí si vyberú ojazdené vozidlo, ho možno budú musieť nabíjať častejšie.

Ako kúpiť ojazdené elektrické vozidlo

Ako dlho vydržia batérie elektrického vozidla?

Či už ide o vozidlo poháňané benzínom alebo elektrické vozidlo, batéria sa časom začne opotrebovávať a vy s tým nebudete môcť nič urobiť. Zmeny teploty, opakované nabíjanie a vysoký počet najazdených kilometrov patria medzi faktory, ktoré znižujú zdravie batérie.

Väčšina výrobcov vozidiel poskytuje záruku na batérie na osem rokov alebo 160 000 km. Ak vozidlo prekročí túto hranicu, pravdepodobne výkon jeho batérie bude v porovnaní s novým vozidlom horší.

Zdravie batérie závisí aj od klímy. Lítium-iónové batérie, ktoré nájdete v elektrických vozidlách, sa nehodia do horúceho počasia. Ojazdené vozidlo z južného Španielska by mohlo mať zníženú kapacitu batérie, zatiaľ čo vozidlo z Holandska alebo Nemecka môže vodičom ponúknuť oveľa lepší výkon batérie.

Odborníci v oblasti vozidiel odporúčajú skontrolovať správu o zdravotnom stave batérie elektrického vozidla ešte pred podaním ruky predávajúcemu. Výmena batérie je drahá, preto je najlepšie sa uistiť, že v akom stave je jej opotrebovanie.

Nabíjacia infraštruktúra

Pred kúpou elektrického vozidla je potrebné vziať do úvahy miestnu nabíjaciu infraštruktúru. Majitelia domov si môžu svoje elektrické vozidlá nabíjať v garáži alebo na príjazdovej ceste, ale ľudia žijúci v bytoch majú menej možností.

Väčšina miest nemá vhodnú nabíjaciu infraštruktúru, takže hľadanie nabíjacej stanice môže byť skutočnou drámou. Plnenie nádrže trvá iba niekoľko minút, ale nabíjanie elektrického vozidla môže trvať až pol dňa.

Vodiči, ktorí žijú alebo pracujú ďaleko od nabíjacích staníc, môžu čakaním na nabitie svojho vozidla stratiť veľa času. Niektoré spoločnosti už ponúkajú prenosné nabíjačky elektrických vozidiel určené pre majiteľov, ktorí svoje vozidlá nemôžu nabíjať doma. Tieto však nabijú batérie iba do určitej úrovne a v súčasnosti nie sú tieto nabíjačky vhodnou možnosťou.

Ako kúpiť ojazdené elektrické vozidlo

Význam kontroly histórie vozidla

Vozidlá sú rôzne. Dve identické vozidlá toho istého modelu, ktoré vyrobili v tom istom roku môžu byť vo veľmi odlišnom stave. Štýl jazdy, nehody a počet najazdených kilometrov patria medzi faktory, ktoré musia kupujúci brať do úvahy.

Nie všetci vodiči sú úprimní a ochotní odhaliť všetky tajomstvá svojho vozidla. Ak bolo vozidlo účastníkom nehody, zníži sa tým jeho hodnota. Väčšina ľudí nechce investovať do vozidla, ktoré utrpelo vážnu nehodu, pretože jeho riadenie nemusí byť bezpečné a mohlo by to viesť k mechanickým problémom v budúcnosti.

Iba hŕstka spoločností, ako napr. carVertical, ponúka jednoduchý spôsob, ako preskúmať históriu vozidla ešte pred jeho kúpou. Po zadaní VIN čísla vozidla môžu potenciálni kupujúci skontrolovať, či vozidlo nebolo účastníkom nejakej nehody, uistiť sa, že počet najazdených kilometrov nie je sfalšovaný, skontrolovať, či vozidlo nebolo ukradnuté, a skontrolovať históriu jeho registrácií. Kontrola VIN čísla vozidla tiež umožňuje kupujúcim získať určitú výhodu pri vyjednávaní o cene.

Ako kúpiť ojazdené elektrické vozidlo

Ďalšie veci, ktoré je pri kúpe použitého elektrického vozidla potrebné vziať do úvahy

Brzdy. Ak elektrické vozidlo nezrýchľuje, používa regeneračné brzdenie s cieľom spomalenia vozidla, čo znižuje používanie bŕzd. Ak sú však brzdy opotrebované, môže to znamenať, že vozidlo bolo veľmi intenzívne jazdené a malo by sa dôkladne skontrolovať.

Aktualizácie softvéru. Elektrické vozidlá, rovnako ako akékoľvek iné systémy, dostávajú pravidelné aktualizácie softvéru. Vývojári opravujú chyby, o ktorých existencii sa dozvedia, a zavádzajú nové funkcie s cieľom zlepšenia výkonu vozidla. Ľudia však často odkladajú aktualizácie, takže nie je nezvyčajné nájsť elektrické vozidlo, ktoré funguje na starej verzii softvéru. To môže naznačovať, že majiteľ sa o svoje vozidlo nestaral správne a v budúcnosti by ste kvôli tomu mohli mať problémy.

Údržba vozidla. Nie všetci mechanici sú vyškolení na prácu s elektrickými vozidlami, takže nájsť spoľahlivú opravu vozidla môže byť zložité. Odborníci na elektrické vozidlá odporúčajú držať sa oficiálnych predajní, pretože používajú originálne diely a môžu poskytnúť záruku na vykonanú prácu. Pred kúpou ojazdeného elektrického vozidla si vodiči chcú skontrolovať, či boli všetky opravy vykonané v dôveryhodnom autoservise.

Nedostatok možností. Zatiaľ čo existujú tisíce rôznych benzínových a dieselových modelov vozidiel, trh s elektrickými vozidlami je úplne iný príbeh. Situácia sa pomaly zlepšuje, pretože výrobcovia rozširujú svoje portfóliá elektrických vozidiel a počet modelov neustále rastie. Trh s ojazdenými elektrickými vozidlami je však oveľa obmedzenejší, takže nájsť 5 – 10 rokov staré SUV alebo rodinnú dodávku môže byť komplikované.

Kúpa prvého elektrického vozidla

Tak ako v prípade každého ojazdeného vozidla, aj pred kúpou elektrického vozidla je treba vziať do úvahy niekoľko vecí. Ak má však vozidlo čistú históriu a zdravú batériu, je dobré vybrať si elektrické vozidlo. Hoci mnohí vodiči sú stále skeptickí, pokiaľ ide o nákup ojazdeného elektrického vozidla, netreba mať obavy. Pred kúpou je treba priviezť elektrické vozidlo k mechanikovi na dôkladnú kontrolu. Ak to vyzerá tak, že je všetko v poriadku, je na čase zvyknúť si na tichú jazdu a bezplatné parkovanie!

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button