Cestná doprava

Česmad vyzýva colníkov, aby viac kontrolovali dopravcov z východnej Európy

Colné úrady by mali dôslednejšie kontrolovať zahraničných dopravcov, ktorí pôsobia na Slovensku.

Najmä tých z východnej Európy. Často totiž jazdia bez potrebných povolení. Myslí si to Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia a vychádza z informácií od slovenských dopravných spoločností. Česmad preto vyzýva colné úrady na dôslednejšiu kontrolu.
 
„Slovenskí dopravcovia čelia na domácom trhu zahraničným dopravcom z východnej Európy, ktorí svoju činnosť vykonávajú bez potrebných povolení a môžu si tak dovoliť ponúknuť výrazne nižšie ceny,“ opísal PR manažér Česmadu Andrej Fekete. Slovenský dopravca pôsobiaci v súlade so zákonom im tak podľa jeho slov nedokáže konkurovať.
      
„Takáto situácia má vo finálnom výsledku negatívny dopad na celú slovenskú ekonomiku,“ doplnil Fekete. Častejšími a dôkladnejším kontrolami sa pritom môže podľa Česmadu zamedziť takémuto správaniu zahraničných dopravcov. Okrem prepráv bez potrebných povolení majú však podľa združenia východoeurópski dopravcovia aj inú výhodu. 
      
„Situácia vo východnej Európe na rusko–ukrajinských hraniciach umožňuje týmto spoločnostiam vyčkávať pred slovenskými priemyselnými parkmi na voľný tovar k preprave, a tým odstaviť slovenských dopravcov, ktorí na dopyt po ich službách nestihnú ani zareagovať,“ vysvetlil generálny tajomník Česmad Slovakia Pavol Reich. 
      
Česmad pripomína, že podľa aktuálnych údajov Inštitútu finančnej politiky vznikla za rok 2014 daňová medzera na dani z minerálneho oleja približne na úrovni 397 miliónov eur. Tú svojím pôsobením na trhu podľa združenia negatívne ovplyvňujú aj nelegálne fungujúci zahraniční dopravcovia. „Títo používajú pohonné látky zakúpené mimo územia Slovenska a nízkymi cenami za prepravu nedovolia konkurovať slovenským dopravcom, ktorí tak pre nedostatok ponúk na trhu dopĺňajú pohonné látky v menšom množstve,“ zdôraznil Fekete.
      
Ak teda podľa neho colné orgány v čo najkratšom čase zamedzia nezákonnej činnosti zahraničných dopravcov, pomôžu tým slovenským spoločnostiam na dopravnom trhu a zároveň aj celej slovenskej ekonomike.
 

Prečítajte si aj

Back to top button