Cestná doprava

Členovia Česmadu žiadajú nižšiu cestnú daň, hrozia odchodom za hranice

Členovia Združenia cestných dopravy SR Česmad Slovakia žiadajú zníženie dane z motorových vozidiel.

A to v závislosti od roku výroby nákladného auta vo výške 20, 15 a 10 %. Dopravcovia sa na tom zhodli vo štvrtok (26. 6.) na plenárnom zhromaždení združenia v Banskej Bystrici. “Nepriaznivé podmienky stavajú dopravcov do krízovej situácie, a tak žiadajú od štátu zmenu,“ zdôraznil Česmad vo svojom dnešnom stanovisku.
 
Súčasná vysoká sadzba dane z motorových vozidiel stavia podľa združenia slovenských dopravcov do pozície, keď len ťažko môžu konkurovať dopravcom z okolitých štátov, kde je táto daň nižšia. Ak štátna správa nezačne legislatívny proces úpravy zákona do 31. júla tohto roku podľa združením stanovených podmienok, dopravcovia žiadajú od Prezídia združenia Česmad prípravu krokov na preregistráciu áut do krajín, kde sú podmienky výhodnejšie. „Tento proces by znamenal odchod slovenských cestných dopravcov do zahraničia,“ doplnilo združenia.
      
Dopravcovia zároveň požadujú zachovanie súčasných sadzieb mýta a nesúhlasia s rozšírením spoplatnenia ďalších ciest na Slovensku, ktoré by znamenalo ešte vyššie výdavky na podnikateľskú činnosť dopravcov a pre mnohých by bolo likvidačné. 
 

Prečítajte si aj

Back to top button