Cestná doprava

Podľa ČESMADu je prava cestnej dane reálna od januára budúceho roku

Daň z motorových vozidiel, čiže takzvaná cestná daň, by sa mohla od januára 2015 upraviť.

Takýto krok vidí ako reálny Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia. Výšku cestnej dane v súčasnosti určujú jednotlivé samosprávne kraje, im ju dopravcovia aj odvádzajú a jej sadzby sú v rámci Slovenska rôzne. Česmad sa už približne štyri roky snaží daň upraviť. Chcel by ju zjednotiť, aby platila v celej krajine rovnaká. Súčasne by sa vyberala centrálne a následne by sa krajom prerozdeľovala.
      
V minulom roku sa podľa prezidenta Česmadu Ľubomíra Honíška podarilo združeniu postúpiť v tejto snahe výraznejšie dopredu. „Pripravili sme paragrafové znenie zákona, ktorým by prešiel výber dane z motorových vozidiel pod štát,“ uviedol Honíšek na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Zákon je podľa jeho slov technicky pripravený a Česmad o ňom diskutoval aj s ministerstvom financií a vyššími územnými celkami (VÚC). Združenie už do určitej miery pripravilo aj metodiku následného prerozdelenia tejto dane. „Samozrejme nie všetky VÚC s ňou plne súhlasia, lebo niektorým sa príjmy zvýšia, niektorým sa znížia,“ opísal Honíšek.
      
Fakt, že v súčasnosti je daň z motorových vozidiel rôzna, bude po zjednotení znamenať, že v niektorých krajoch sa jej výška zníži a inde zvýši, a tým sa upravia aj príjmy krajov. „Ale ministerstvo financií je ochotné a dalo nám prísľub, že túto situáciu budeme spoločne riešiť s tým, že nájdeme kľúč na to, ako tieto prostriedky prerozdeliť medzi vyššie územné celky,“ priblížil predseda Česmadu.
      
Združenie požaduje tiež celkové zníženie tejto dane, keďže jej sadzby má Slovensko jedny z najvyšších v Európe. To znižuje konkurencieschopnosť slovenských dopravcov. Zároveň by Česmad chcel pri tejto dani výraznejšie uprednostňovať ekologické autá.
 

Prečítajte si aj

Back to top button