Cestná doprava

Volvo propaguje hospodárnosť a šetrnosť k životnému prostrediu

Spoločnosť Volvo Trucks spúšťa kampaň, ktorej účelom je zlepšiť informovanosť o hospodárnosti paliva.

„Spotrebu pohonných hmôt možno významne znížiť pomocou relatívne jednoduchých opatrení. Nižšia spotreba paliva je výhodná pre našich zákazníkov a je výhodná pre životné prostredie a to je to, čo chceme komunikovať,“ hovorí prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Staffan Jufors.

Vývoj motora novej generácie, ktorý bude náročnejšie požiadavky na emisie (predovšetkým emisie častíc a oxidov dusíka), stojí miliardy švédskych korún. V najlepšom prípade sa však takto môže spotreba pohonných hmôt a emisií CO2 znížiť možno o jedno percento. Súčasne sa ukázalo, že relatívne jednoduché opatrenia sú omnoho účinnejšie.

„Obvykle sa všetka pozornosť venuje hardwaru. Hardware je samozrejme dôležitý a my sme hrdí na skutočnosť, že ponúkame pravdepodobne najhospodárnejšie nákladné vozidlo na trhu. Ešte dôležitejšie však je, že sme teraz zaujali komplexný prístup založený na tom, ako naši zákazníci tieto stroje používajú. Cieľom tohto nového prístupu je optimálne využitie energie a minimalizovanie dopadu na životné prostredie. Ide o harmóniu veľkých a malých krokov,“ hovorí prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Volvo Trucks Staffan Jufors.

S cieľom ukázať širokú škálu dostupných opatrení, ktoré znižujú spotrebu pohonných hmôt, spoločnosť prezentuje filozofiu s názvom „Každá kvapka sa počíta“. Ide o koncept zameraný na zníženie spotreby pohonných hmôt a dopadu na životné prostredie. Na stránke www.volvotrucks.com/everydropcounts uvádza spoločnosť príklady jednoduchších i náročnejších spôsobov, ako dosiahnuť úsporu paliva.

Kľúčom k zníženiu spotreby sú vodiči

Školenie vodičov je jedným z najefektívnejších spôsobov znižovania spotreby paliva. V Európe už tieto školenia vedené spoločnosťou Volvo Trucks absolvovalo 15 000 vodičov. Škála možných opatrení zahŕňa dôležité technické inovácie, ako sú hybridná technológia a plynové motory, ako aj príslušenstvo a služby, ako je výber vybavenia, údržba vozidiel, systémy plánovania prevádzky a analýza spotreby pohonných hmôt. Správna geometria kolies a výber vhodných pneumatík môžu znížiť spotrebu paliva až o 14 %.

„Inými slovami, nehovoríme o vízii do budúcnosti, ale o konkrétnych krokoch, ktoré už podnikáme. Cítime, že dozrel čas vydať sa touto cestou a rozprávať o našej filozofii a dlhodobých cieľoch,“ hovorí Staffan Jufors.

 

Prečítajte si aj

Back to top button