Cestná doprava

Nákladná doprava na tirolských diaľniciach tento rok výrazne stúpla

Nákladná doprava na tirolských diaľniciach tento rok výrazne stúpla.

Podľa analýzy Dopravného klubu Rakúska (VCÖ) sa objem nákladnej dopravy na diaľnici A12 od 1. januára do 30. novembra zvýšil o šesť až sedem percent. Ešte výraznejšie je päťročné porovnanie: vzostup dosiahol až 24 %.
      
Najväčší počet kamiónov sa vyskytol v blízkosti mesta Wörgl. Počas 11 mesiacov tu diaľničná spoločnosť Asfinag napočítala zhruba 3,2 milióna kamiónov, čo je približne o 170.000 viac než vlani. Pri Ampasse sa počet nákladných vozidiel zvýšil takmer o 200.000 na 3,1 milióna. Na brennerskej diaľnici A13 objem nákladnej prepravy stúpol o 8 % na vyše 2,3 milióna kamiónov.
     
(VCÖ) od novej vlády požaduje urýchlené prijatie opatrení, ktoré obmedzia záplavu kamiónov a zabezpečia presun prepravy nákladov na železnicu. Ďalšími opatreniami by malo byť zrušenie daňového zvýhodnenia pre palivo pre nákladné vozidlá, striktné dodržiavanie pracovnoprávnych a sociálnych predpisov a častejšie bezpečnostné kontroly. Úrady musia prísnejšie postupovať proti mzdovému dampingu a kabotáži, čiže zabezpečovaniu vnútroštátnej prepravy firmou so sídlom v inej krajine.
 

Prečítajte si aj

Back to top button