Cestná doprava

NDS kúpila sedem nových sypačov na zimnú údržbu diaľnic a rýchlociest

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) kúpila sedem nových sypačov. Päť z nich sa podľa hovorkyne NDS Michaely Michalovej využije na zabezpečenie zimnej údržby na novovybudovaných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest a zvyšné dva sa postarajú o zimnú údržbu obchvatu Bánoviec nad Bebravou a úseku diaľnice D1 Dubná Skala – Turany.

„Dva nové stroje sa budú starať o zjazdnosť na úseku R2 Zvolen, východ – Pstruša, ďalšie dva zas na kysuckom úseku D3 – Svrčinovec – Skalité a jeden na úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno,“ vymenovala Michalová. Nové sypače pribudnú podľa jej slov aj v strediskách v Trenčíne a Martine.
 
„Štyri sypače už plnia svoju funkciu, piaty bude dodaný do konca roka a zvyšné dva budú dodané v januári 2018,“ opísala hovorkyňa. Dialničiari vybrali nové sypače prostredníctvom verejnej súťaže. Ich celková hodnota je vo výške 1,75 milióna eur.
 
Sypače majú podvozok 6×6 s komunálnou hydraulikou na pohon pracovných nadstavieb, čelnú snehovú radlicu s dvoma pracovnými šírkami 4 a 5 metrov, tiež bočnú snehovú radlicu či nadstavbu vybavenú soľankovými nádržami.
 
Celkovo zabezpečuje zimnú údržbu diaľnic a rýchlostných ciest 16 stredísk diaľničnej spoločnosti. K dispozícii majú 174 kusov (ks) univerzálnych posýpačov, 26 ks samostatných vozidiel s pluhmi respektíve radlicou a 20 ks snehových fréz.

Prečítajte si aj

Back to top button