Motorizmus

Premiéra prvého kupé a SUV v jednom: novej Triedy GLE

Nové päťmiestne kupé Triedy GLE (dĺžka/šírka/výška: 4 900/2 003/1 731 cm) značky Mercedes-Benz vzniklo zo symbiózy dvoch úplne odlišných druhov vozidiel: je to športové kupé a zároveň SUV s pohonom na všetky štyri kolesá v jednom.

Nad výraznými rysmi robustného vozidla kategórie SUV v ňom však napohľad dominujú športové gény kupé. Medzi nimi sú to plynulé bočné línie, predĺžená a nízka kabína, výrazná maska chladiča s chrómovou lištou v strede i stvárnenie zadnej časti, tiež v štýle typickom pre športové modely vozidiel s hviezdou. V prémiovo stvárnenom interiéri vzbudzujú pozornosť ako prvé nielen športové sedadlá a kompaktný športový volant, ale aj prvky informačného a zábavného systému známeho z Triedy E a Triedy S. Displej tvorí súčasť prístrojovej dosky.
Novinka sa premiérovo predstavuje v troch modeloch, s výkonnými šesťvalcovými motormi napojenými na prvú deväťstupňovú automatickú prevodovku 9G TRONIC tejto značky a stále pohony všetkých kolies 4MATIC v kombinácii s prepracovanými riešeniami podvozka. Prvý model GLE 350 d 4MATIC poháňa dieselový agregát 2,987 litra (190 kW/258 k; 620 Nm). Druhá alternatíva je s novým benzínovým motorom 2,996 litra (245 kW/333 k; 480 Nm).
 
Obzvlášť príťažlivý je tretí model GLE 450 AMG, ktorý je prvým zástupcom novej línie produktov značky Mercedes-AMG: športových modelov AMG. Najvyšší model GLE 450 AMG má pritom bohatú sériovú výbavu. Okrem iného systém regulácie dynamiky jazdy DYNAMIC SELECT (umožňuje nastaviť od energicky-športových až po suverénne-pohodlné jazdné vlastnosti), športové priame riadenie i ďalšie systémy asistencie pre vodiča.
 
Vozidlo je výnimočné i tým, že podľa zvoleného jazdného programu si samočinne (systémom regulácie dynamiky jazdy) mení i zvuk motora, svoje prístrojové vybavenie či dynamické osvetlenie. Nové, vyladené vzduchové pruženie AIRMATIC zasa prvýkrát používa bezstupňové a variabilné tlmenie ADS Plus (v dvoch základných modeloch je na želanie).
„Naše kupé Triedy GLE zjednocuje typické prívlastky kupé ako športový charakter, dynamika a agilita so sebavedomým prejavom, všestrannosťou a robustnosťou vozidla kategórie SUV.“ Zdôrazňuje výnimočnú kombináciu vlastností novinky profesor Thomas Weber, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars. „Pre Mercedes-Benz je kupé Triedy GLE priekopníkom všestrannej triedy vozidiel. Tým si naša značka získa nových zákazníkov,“ dopĺňa ho ďalší člen predstavenstva tejto divízie, Ola Källenius.

 

Prečítajte si aj

Back to top button