Motorizmus

Predikatívny tempomat šetrí

Na štart sa postavil „predvídavý“ tempomat: pri použití aktuálne dostupného systému Predictive Powertrain Control v novom Actrose značky Mercedes-Benz klesá spotreba paliva o ďalšie tri percentá.

Príčina: systém pozná topografiu terénu pred sebou, a tak dokáže konať v prospech optimalizácie spotreby.  Nový asistenčný systém vodiča zohráva svoju rolu najmä na stúpaní: systém Predictive Powertrain Control ako celosvetovo prvý GPS tempomat zasahuje okrem regulácie rýchlosti a brzdenia aj do radenia prevodových stupňov. Systém tak trvale rozširuje čas používania sériovej funkcie Actrosu EcoRoll, čím znižuje spotrebu, a v prípadoch, keď je to rozumné, vedome a včas podraďuje o jeden alebo dva stupne.
Ako prvý stupeň vývoja bez ovplyvňovania radenia je v nákladných vozidlách Daimler americkej značky Freightliner už tri roky v ponuke GPS regulátor rýchlosti. Systém, dostupný v zámorí pod názvom Predictive Cruise Control bol pri svojom trhovom debute v roku 2009 celosvetovo prvým tempomatom s „predvídavosťou“. „Predvídavú“ prevádzku tempomatu umožňujú geodetické údaje a určovanie polohy vozidla pomocou globálneho pozičného systému GPS. 
Na ňom založený novovyvinutý systém značky Mercedes-Benz využíva jeho predvídavú znalosť ciest pri jazdách do kopca a z kopca. Systém Predictive Powertrain Control tak mení klasickú, systémom podmienenú nevýhodu neregulovaného tempomatu na výraznú merateľnú výhodu: plne vyťažené diaľkové nákladné vozidlá ako napríklad nový Actros 1845 BlueTec 6 jazdia na dlhé trasy v stredne ťažkej relácii až o tri percentá úspornejšie ako „neregulované“ exempláre s klasickými tempomatmi.
Predictive Powertrain Control stavia na fúziu údajov
Systém Predictive Powertrain Control je synonymom novej technológie, ktorá spája už existujúce technológie vo vozidle s externými údajmi z prostredia. V dôsledku toho inteligentný tempomat so schopnosťou zásahu do radenia vďaka dôkladným znalostiam o vozidle a cestách stanovuje spôsob jazdy, ku ktorému by sa uchýlili len maximálne motivovaní vodiči nákladných v vozidiel s najvyšším sústredením. Inak povedané: systém Predictive Powertrain Control vyčerpá potenciál úspory paliva nového modelu Actros až do poslednej kvapky.
Ovládanie vozidla je pri použití systému Predictive Powertrain Control jednoduché presne tak, ako je obvyklé u nákladných vozidiel značky Mercedes-Benz. Vodič v podstate obsluhuje len tempomat. Okrem doteraz nastaviteľných parametrov je potrebné nastaviť len jednu ďalšiu hraničnú hodnotu. Alebo sa pilot od začiatku jazdy spoľahne na už nastavené parametre. Najdôležitejšie regulačné veličiny sa dajú dolaďovať úplne jednoducho počas jazdy prostredníctvom palubnej ponuky.
 

Prečítajte si aj

Back to top button