Motorizmus

Octavia vRS Bonneville Special prekonala hranicu 325 km/h

V rámci Bonneville Speed Week (13. – 20. augusta) pokoril „špeciál pre soľnú pláň“ hranicu 325km/h (201 mph).

Automobil s výkonom 500 HP bol vyrobený na oslavu 10. výročia radu vRS, ktorá reprezentuje najvýkonnejšie vozidlá ŠKODA. Model Octavia vRS Bonneville Special sa tak stal zatiaľ posledným členom legendárneho klubu „Bonneville 200 MPH“ a zároveň najrýchlejším automobilom ŠKODA všetkých dôb.
 
Pred ostrým testom prešiel automobil dôkladnými skúškami na dynamometri, pri ktorých asistoval tím technikov z Veľkej Británie a tuningový špecialista firmy REVO Technik. Použitý bol tiež softvér na úpravu výkonu motora. Pri prvej jazde celého týždňa dosiahla Octavia vRS Bonneville Special rýchlosť 313 km/h (195,69 mph). Impozantných 325 km/h (201 mph) pokoril automobil už pri svojom šiestom pokuse.
 
Robert Hazelwood, riaditeľ ŠKODA UK, dopĺňa: „Mesiace dôkladného plánovania, skúšok a príprav sa zúročili. V pondelok 15. augusta o 13:24 hodín sme s naším špeciálom, Octaviou vRS Bonneville Special prekonali hranicu 325 km/hod. Celý tím odviedol skvelú prácu. Ide o ďalší významný míľnik na úspešnej ceste značky v oblasti motoristického športu a ten najlepší spôsob, ako osláviť 10 rokov existencie radu vRS a pripomenúť si 110 rokov pôsobenia značky ŠKODA v motoristickom športe.“ Od svojho uvedenia na trh v roku 2001 si rad vRS získal srdcia všetkých motoristov, ktorí preferujú športovú dynamickú jazdu.
 
Octavia vRS Bonneville Special
Jedná sa o sériovú Octaviu RS, na ktorej boli vykonané úpravy za účelom zlepšenia aerodynamiky a zvýšenia výkonu.
Medzi ne patria:
– Zníženie svetlej výšky vozidla o takmer 80 mm a inštalácia nového pomocného rámu, v ktorom je umiestnený špeciálny pretekársky chladič.
Vozidlo poháňa štandardný sériový zážihový štvorvalec s objemom 2,0 litra, ktorého sériové turbodúchadlo bolo nahradené jednotkou od firmy Garrett.
Výkon motora na brzde je cez 500 HP a plniaci tlak presahuje 200 kPa. Miesto bezolovnatého benzínu jazdí Octavia vRS Bonneville Special na vysokooktánové pretekárske palivo (zmes vody a metanolu).
 
Tento jedinečný pretekársky automobil zodpovedá prísnym bezpečnostným pravidlám Southern California Timing Association (SCTA). Je vybavený vnútorným ochranným rámom, brzdiacim padákom, hasiacimi prístrojmi a ochrannými mrežami v oknách.


Prečítajte si aj

Back to top button