Motorizmus

Zmeniť vozidlo na zdieľané je možné aj pomocou aplikácie v mobile

Potreby ľudí v rámci dopravy sa menia a s tým sa mení aj podoba mobility. Jedným z veľkých trendov v tejto oblasti je zdieľanie vozidiel.

To by mal umožniť produkt, ktorý dokáže prispôsobiť auto na zdieľanie. Je ovládaný cez aplikáciu v mobilnom telefóne a obsahuje kľúč od vozidla. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave Stijn Otten, riaditeľ oddelenia Lab inovácií spoločnosti Business Lease Group.
 
Táto technológia sa podľa Lucie Čiškovej, výkonnej riaditeľky Business Lease Slovakia, ovláda cez aplikáciu v mobile. „Funguje to asi tak, že prídete k vozidlu, stlačíte ‚otvoriť auto‘ a keďže váš smartfón komunikuje s tou škatuľkou v aute, tak sa automaticky vozidlo otvorí. Sadnete, idete na svoju jazdu, opätovne, keď sa vrátite do firmy alebo kdekoľvek inde, stlačíte na vašom smartfóne ‚zatvoriť auto‘, auto sa zamkne, odchádzate,“ objasnila Čišková.
 
Produkt, ktorý vyvinula spoločnosť v spolupráci s nemeckou automobilkou, má formu akejsi čiernej kocky, v ktorej je kľúč od auta, palivová karta aj 3D tlačiareň. Auto je zároveň zabezpečené štítom, ktorý chráni pred neautorizovaným prístupom, priblížil Otten. Každé vozidlo má špecifické puzdro na kľúč, ktoré sa dá použiť len pre to konkrétne auto, celkovo sa však táto technológia dá použiť na rôzne vozidlá.
 
Ľudia chcú mať súčasne podľa Ottena prístup k celému spektru mobility, čo by mala umožniť tzv. mobility karta. „Tá umožní prepojenie rôznych spôsobov dopravy – využívanie vozidiel na operatívny lízing, taxíkov, autobusov, vlakov či lietadiel tak, aby užívateľovi zabezpečila mobilitu podľa jeho potrieb v čase, keď to potrebuje,“ skonštatoval Otten s tým, že prepojená mobilita súvisí aj so softvérovým komponentom, ktorý číta aktuálny nájazd kilometrov na vozidle a na základe toho pripomenie klientovi servisnú prehliadku.

Prečítajte si aj

Back to top button