Správy | Aktuality | Témy

Švédska automobilka Volvo Cars zvýšila vlani zisk a tržby na nový rekord

Švédska automobilka Volvo Cars očakáva tento rok ďalší rast tržieb a zisku po tom, ako za rok 2017 v obidvoch prípadoch oznámila rekordné výsledky.

Pod úspešný rok sa podpísal vysoký dopyt po nových modeloch, najmä v Číne, z ktorej pochádza aj materská firma švédskej automobilky.
 
Volvo Cars, ktorú v roku 2010 kúpila čínska spoločnosť Zhejiang Geely Holding Group, oznámila vo štvrtok už štvrtý rekordný rok v oblasti tržieb. Za ten minulý sa tržby zvýšili o 17 % na 210,9 miliardy švédskych korún (21,39 miliardy eur). Rekord zaznamenala firma aj v prípade prevádzkového zisku. Ten sa zvýšil z 11 miliárd SEK v roku 2016 na 14,1 miliardy SEK.
 
Po uvedení nových SUV modelov na trh a plánovanom spustení prvého závodu v USA koncom tohto roka Volvo Cars očakáva, že rok 2018 bude ešte úspešnejší. „Sme presvedčení, že rok 2018 bude ďalším rokom so silným rastom,“ povedal pre agentúru Reuters šéf automobilky Hakan Samuelsson.
 
Rekordný bol aj predaj áut. V minulom roku ich firma predala 571 577, čo oproti roku 2016 predstavuje rast o 7 %. Najviac k tomu prispela Čína, najväčší trh pre švédsku automobilku. V najbližších rokoch by firma chcela svoj predaj zvýšiť na 800 000 vozidiel ročne.

Prečítajte si aj

Back to top button