Cestná doprava

Nová okružná križovatka neďaleko centra Michaloviec je v plnej prevádzke

Nová okružná križovatka v Michalovciach na uliciach Karola Kuzmányho a Štefánikovej je už dokončená. Stavebné práce realizovalo mesto z vlastných zdrojov. Celková výška nákladov predstavovala 376.000 eur.

Okružná križovatka, ktorá je 11. v meste, bude podľa mesta slúžiť k zrýchleniu dopravy a predovšetkým k zvýšeniu bezpečnosti vodičov a chodcov. „Križovatka má vonkajší priemer 31 metrov a stredový ostrovček 13 metrov. Okolo stredového ostrovčeka je prstenec šírky dva metre umožňujúci zjednodušený prejazd nadrozmerných vozidiel. Jednopruhové vjazdy a výjazdy sú od seba oddelené zvýšenými deliacimi ostrovčekmi, ktorých súčasťou sú priechody pre chodcov a jeden priechod pre cyklistov,“ priblížila hovorkyňa radnice Iveta Palečková.

V rámci revitalizácie existujúcich komunikácií, chodníkov a parkovacích plôch zrealizovali podľa jej ďalších slov viaceré stavebné úpravy. Ide napríklad o komunikáciu Ulice Karola Kuzmányho v úseku od okružnej križovatky po križovatku s ulicou Špitálskou, chodník od zastávky autobusu po križovatku prof. Hlaváča a úpravu medziblokových priestorov, ktoré sú ohraničené ulicami Martina Rázusa, prof. Hlaváča a Karola Kuzmányho.
„Taktiež bol zrealizovaný priechod pre chodcov na križovatke ulíc Karola Kuzmányho – prof. Hlaváča – Alexandra Markuša a úprava komunikácie Ulice Karola Kuzmányho v úseku od prof. Hlaváča po ulicu Masarykovu (jednosmerná),“ priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, v rámci prác zrealizovali aj verejné osvetlenie, odvodnenie okružnej križovatky, ochranu vodovodu, plynovodu a prekládku rôznych káblov. „Stavbári dokončili odbočovací pruh i chodník smerom na Košice, osvetlenie, pridali obrubníky a osadili aj vodorovné a zvislé dopravné značenie,“ vymenovala Palečková.

V stredovom ostrovčeku okružnej križovatky osadili sochu Holubice, ktorá pred pár rokmi zdobila Námestie slobody. „Je vyrobená z duran zliatiny, osadená je na kamennom podstavci z tatranskej žuly. Okolie sochy zdobia kvety a zeleň. Socha pochádza z dielne akademického sochára Arpáda Račka, ktorý ju vytvoril v roku 1974,“ poznamenala hovorkyňa s tým, že k jeho najvýznamnejším dielam patrí socha maratónca v Košiciach.

Prečítajte si aj

Back to top button