Cestná doprava

Zdieľané bicykle využilo v Nitre za rok prevádzky 8700 užívateľov

Takmer 8700 užívateľov zdieľaných bicyklov a vyše 20.000 prenájmov bicyklov zaregistrovala Arriva počas prvého roka prevádzkovania bikesharingu v Nitre. Najvyšší záujem o službu zaznamenal prevádzkovateľ v apríli tohto roka, keď sa zaregistrovalo 1800 nových užívateľov a bicykle boli prenajaté až 140-krát denne, informovala Petra Helecz zo spoločnosti Arriva.

Najobľúbenejšími stanovišťami sú Mestský park a Trieda A. Hlinku pri obchodnom dome. Počas prvého roka sa až polovica užívateľov bikesharingu registrovala do systému prostredníctvom aplikácie Arriva bike dostupnej na Google Play, tretina cez aplikáciu v App Store, zvyšní užívatelia využili webovú stránku arriva.bike a cyklopočítač na bicykli. Až 80 percent užívateľov si prenajímalo bicykle prostredníctvom aplikácií, 20 percent využilo na prenájom spomenutý cyklopočítač.
      
Mesto pod Zoborom je prvým mestom na Slovensku, kde je bikesharing doplnkom mestskej verejnej dopravy. Pri príležitosti prvého výročia jeho spustenia si budú môcť v sobotu 28. júla užívatelia zdieľaných bicyklov bezplatne prenajať bicykel na dve hodiny na ktoromkoľvek zo siedmich stanovíšť. „Podmienkou bezplatného prenájmu je byť registrovaným užívateľom služby bikesharingu a mať aktívne konto,“ skonštatovala Helecz.
 
Cieľom služby zdieľaných bicyklov je zvýšiť komfort a konektivitu pre cestujúcich, poskytnúť im komplexné riešenie mobility v rámci mesta a aj takouto cestou podnietiť ich záujem o využívanie mestskej verejnej dopravy. Arriva zaznamenala záujem o bikesharing aj v ďalších mestách na Slovensku. Spoločnosť preto pripravila riešenie aj pre menšie mestá vzdialené medzi sebou do 40 kilometrov. „Rozdiel je v nižších nákladoch vďaka participácii viacerých samospráv v rámci zabezpečenia prevádzky,“ uviedla Helecz.

Prečítajte si aj

Back to top button