Logistika a skladovanie

Volvo 7900 Plug-in Hybrid Bus chce do mesta priniesť revolúciu

Švédi útočia “zelenými zbraňami”. Chcú vytlačiť konvenčné naftou poháňané autobusy z mesta do starého železa.

Viete si predstaviť, aké by to bolo, keby sa znížila hlučnosť väčších miest použitím elektrifikovaných autobusov? Volvo na tomto probléme pracuje a dnes prestavilo model 7900 Plug-in Hybrid Bus.

V podstate ide o úplne bežný autobus MHD, v ktorom sa však zmenilo jadro pohonu. Základom nie je diesel, ale elektrický motor. Jeho výkon, 204 koní, nie je až tak podstatný. Dôležitejší je krútiaci moment, ktorý vrcholí hodnotou 1 200 Nm. Nakoľko je to plug-in hybrid, za pomoci 19 kWh lítio-iónových batérii dokáže prejsť čisto na elektrinu 10 km Že je to málo? Taká dlhá je priemerná vzdialenosť medzi nabíjacími stanicami. Ale Švédi vedia, čo robia.

Autobus sa dobíja prostredníctvom článkov v streche, ktoré sú napojené na “rapídne rýchlo nabíjací systém”. Údajne dokáže nabiť batérie len za 6 minút! No pre každý prípad je tu aj naftový štvorvalec Volvo D5K s výkonom 240 koní a 918 Nm.

Budúcnosť v podobe autobusov bude zrejme zaujímavá. Vraj sa týmto znížia emisie až o 75 %. Nižšie emisie, nižšia spotreba, tak prečo nie?

Prečítajte si aj

Back to top button