Železničná doprava

Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel – Rendez 2017

Tretí júnový víkend 17. a 18. júna 2017 privíta rušňové depo Bratislava východ (tzv. staré depo) historické železničné vozidlá z celého Slovenska na 19. ročníku podujatia s názvom Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel – Rendez 2017.

Podujatie organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), Železnice Slovenskej republiky – Múzejno-dokumentačné centrum, ZSSK Cargo Slovakia a železničné kluby z Bratislavy. Návštevníci uvidia historické železničné vozidlá nielen z celého Slovenska, ale aj z múzea v rakúskom Strasshofe, či zo zbierok maďarských a českých železníc.
 
„Rozhodli sme sa podporiť toto unikátne podujatie nielen vystavením železničnej techniky, ale počas soboty zabezpečíme aj kyvadlovú dopravu z hlavnej stanice do depa a naspäť. Záleží nám na podpore slovenských historických klubov a práve RENDEZ je príležitosťou prezentovať ich všetky na jednom mieste,„ povedal Filip Hlubocký, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK. 
 
ZSSK na podujatí predstaví dieselmotorovú jednotku, ktorá vďaka eurofondom štandardne premáva v okolí Nitry, Prešova či Humenného a v Bratislave sa objavuje len výnimočne. Vlak je plne klimatizovaný, vybavený elektrickými zásuvkami a bezplatným pripojením na internet. 
 
V nedeľu bude súprava DMJ 861 vystavená v areáli depa. Počas celého víkendu budú vo vlaku pre deti nachystané drobné darčeky, ako aj zamestnanci ZSSK, pripravení odpovedať na všetky zvedavé otázky. 

Slovenskú železničnú nostalgiu budú na Rendezi zastupovať dva parné rušne, sedem historických motorových rušňov a dva motorové vozne. Najväčšími hviezdami však budú parný rušeň 475.196 „Šľachtičná„ a dieselový rušeň T 679.1312 „Sergej„, ktoré si zahrali v známom hollywoodskom filme Peacemaker s Georgeom Clooneym a Nicole Kidman. Návštevníci podujatia si budú môcť pozrieť aj modelové koľajiská, zviezť sa v kabíne rušňovodiča, či vyfotiť si jednotlivé rušne, ktoré sa predstavia na točni. Program počas oboch dní doplnia prehliadky nostalgických a parných vlakov, pancierový vlak, ukážky bojov z 2. svetovej vojny a bohaté sprievodné kultúrne podujatia. 

Podrobné informácie, rozpis kyvadlovej dopravy a mimoriadnych historických vlakov nájdete na stránke organizátora http://www.mdc.sk/stranka/rendez-2017/. 

Prečítajte si aj

Back to top button