Železničná doprava

V 39 železničných staniciach pribudnú plošiny pre imobilných cestujúcich

V 39 železničných staniciach na Slovensku pribudnú mobilné zdvíhacie plošiny.

Spolu ich bude 45 a majú slúžiť imobilným cestujúcim, aby im pomáhali pri nastupovaní do vlakov či pri vystupovaní z nich. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) podľa hovorkyne Martiny Pavlikovej uzavreli zmluvu na nákup plošín v celkovej sume 250.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Projekt spolufinancovala EÚ cez Operačný program Doprava. Železnice už postupne umiestňujú plošiny do staníc.
      
„V prvej fáze bolo dodaných 21 plošín pre 17 staníc,“ priblížila Pavliková. Sú určené napríklad pre hlavnú stanicu v Bratislave, pre Košice, Žilinu, Trnavu alebo Piešťany. Zvyšných 24 sa má dodať až po nevyhnutných stavebných úpravách v železničných staniciach, napríklad v Kútoch, Nových Zámkoch, Štúrove či Leopoldove.
      
Prepravu imobilných cestujúcich zabezpečujú v súčasnosti aj dopravcovia. A to radením špeciálnych vozňov s plošinou respektíve zariadením na naloženie a vyloženie imobilného cestujúceho zo súpravy vlakov. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes vlastní 33 takýchto vozňov.
      
„Naloženie a vyloženie cestujúceho sa bude prioritne vykonávať pomocou zdvíhacej plošiny vo vozni,“ avizovala Pavliková. Ak však ZSSK zistí, že nebude môcť zabezpečiť takýto vozeň, požiada ŽSR o použitie mobilnej plošiny v konkrétnej železničnej stanici.
 

Prečítajte si aj

Back to top button