Železničná doprava

Miesta vo vlakoch a autobusoch sa pred Vianocami rýchlo vypredávajú

Voľné miesta vo vlakoch a autobusoch smerom na východné a stredné Slovensko sa pred Vianocami rýchlo vypredávajú. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) hlási, že niektoré štvrtkové (21. 12.) a piatkové (22. 12.) vlaky sú už úplne vypredané, alebo v nich zostávajú len posledné voľné miesta.

Na 100 % sú vo štvrtok 21. decembra vypredané dva vlaky. A to EuroCity (EC) vlak Metropolitan, ktorý o 17.51 h vyráža z Prahy a smeruje do Bratislavy, a tiež InterCity vlak, ktorý o 22.10 h vyráža z Viedne a ide do Košíc. Zároveň je ale v tento deň na 92 % obsadený rýchlik Zemplín, ktorý o 23.43 h vyráža z Bratislavy a smeruje do Humenného a 80-% obsadenosť má aj dopoludňajší rýchlik do Košíc s odchodom z Bratislavy o 10.03 h.
 
V piatok 22. decembra sú pritom na 100 % vypredané tri spoje ZSSK. A to rýchliky z Bratislavy do Košíc, ktoré štartujú z hlavného mesta o 8.03 h a o 10.03 h. A tiež EC vlak Metropolitan na trase Bratislava – Praha, s odchodom z metropoly Českej republiky o 17.51 h.
 
Súčasne je v tento deň na 93 % vypredaný IC vlak z Bratislavy do Košíc s odchodom z hlavného mesta o 11.43 h, a tiež aj o 17.43 h. Na 98 % je obsadený aj rýchlik, ktorý vyráža z Bratislavy o 23.43 h a smeruje do Humenného, 96-% obsadenosť má aj IC vlak z Viedne (14.13 h) do Košíc.
 
Na 100 % sú pritom vypredané aj dva vlaky v sobotu 23. decembra. A to rýchliky, ktoré vyrážajú z Bratislavy o 8.03 h a o 10.03 h a smerujú do Košíc. Veľký záujem je však aj o IC vlak o 11.43 h, ktorý ide tiež z Bratislavy do Košíc. Aktuálne je už obsadený na 84 %.
 
Dopravca pritom vo vianočnom období vypraví štyri mimoriadne rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Košice. Zároveň na tejto najfrekventovanejšej trati posilní aj 35 vybraných InterCity vlakov o 75 vozňov druhej triedy. Okrem toho okolo Vianoc, Nového roka a sviatku Troch kráľov vypraví 22 posilových vlakov rôznych kategórií. Na základe záujmu cestujúcich a technických možností však spoločnosť avizuje aj posilnenie vybraných expresných spojov, rýchlikov, regionálnych vlakov a osobných vlakov.
 
Okrem vlakovej dopravy je zvýšený záujem aj o cestovanie autobusmi. Napríklad autobusový dopravca Slovak Lines pociťuje najväčší záujem o cestovanie v medzinárodnej doprave. „Ľudia vo zvýšenej miere cestujú z Londýna, Paríža, zo Ženevy či Avignonu smerom na Slovensko a mnoho ľudí cestuje pred sviatkami aj opačným smerom, teda do zahraničia,“ priblížila hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová.
 
Dopravca preto pridáva posilové autobusy od 15. decembra až do 7. januára 2018. „Pridali sme zatiaľ spolu 24 posilových autobusov, ak bude potrebné, bude ich aj viac,“ doplnila Vozárová. Najviac posíl je podľa nej pridaných na linke z Londýna a do Londýna. Dopravca však operatívne posiluje aj linku Bratislava – Schwechat – Viedeň v oboch smeroch.
 
Vozárová zároveň upozorňuje, že vo vnútroštátnej doprave sa smerom na východ a stred Slovenska cestovné lístky na štvrtok, piatok a sobotu dajú kúpiť už len vo veľmi obmedzenom množstve. „Pričom na piatok je už na východ Slovenska všetko vypredané,“ uviedla. Ide o lístky  na autobusy dopravcu, a tiež na spoje spoločností, pre ktoré zabezpečuje Slovak Lines predaj.

Prečítajte si aj

Back to top button