Vodná doprava

A. P. Moeller-Maersk kúpi obrie kontajnerové lode za vyše 1,6 mld. eur

Dánska lodiarska a ropná spoločnosť A. P. Moeller-Maersk sa dohodla na kúpe 11 obrích kontajnerových lodí s opciou na nákup ďalších šiestich.

Hodnota kontraktu podľa vedenia firmy presahuje 12 miliárd dánskych korún. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Ako uviedol Soren Toft, hovorca spoločnosti Maersk Line, ktorá je lodiarskou divíziou A. P. Moeller-Maersk, 400 metrov dlhé lode „umožnia firme udržať si konkurencieschopnosť v obchode medzi Európou a Áziou a budú kľúčové v rámci stratégie spoločnosti rásť súbežne s trhom“.
      
Plavidlá postaví juhokórejská spoločnosť Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, pričom ich začne dodávať začiatkom roka 2017. Poslednú loď by dánska firma mala získať v máji 2018. Lode v celkovej hodnote 12,3 miliardy DKK (1,65 miliardy eur) budú najväčšie v rámci flotily dánskej spoločnosti. Každá z nich je schopná prepraviť viac než 19.000 kontajnerov.
      
Dnešný kontrakt je súčasťou väčšieho investičného programu dánskej firmy v hodnote 15 miliárd USD (13,60 miliardy eur), ktorého cieľom je vykryť rastúci dopyt po lodnej preprave a zároveň nahradiť staršie plavidlá. Už v marci tohto roka Maersk Line objednala sedem kontajnerových lodí od čínskej spoločnosti COSCO.
 

Prečítajte si aj

Back to top button