Vodná doprava

Čínska námorná dopravná spoločnosť COSCO sa púšťa do zápasu s konkurenciou

Preteky o prevádzkovanie najväčších lodí na svetových oceánoch pokračujú.

Newyorský denník Wall Street Journal (WSJ) informoval, že štátna čínska námorná dopravná spoločnosť COSCO (China Ocean Shipping Company) v súčasnosti pripravuje objednávku najmenej na 10 morských gigantov. Každý z nich bude mať prepravnú kapacitu vyše 19.000 štandardných kontajnerov (TEU). Cena každého plavidla dosiahne asi 1,3 miliardy eur.
      
COSCO sa nachádza v záverečnej fáze zostavovania objednávky a vyberá ich výrobcu spomedzi piatich čínskych firiem. Víťazné lodenice dostanú objednávku koncom mája. Kontajnerové lode sa majú plaviť medzi ázijskými a európskymi prístavmi. COSCO sa objednávkou vzdá svojej zdržanlivosti v konkurenčnom boji so súpermi. Novými loďami nabúra dominantné postavenie spoločností Möller-Maersk a MSC. Tie také gigantické plavidlá už využívajú a objednali si ďalšie.
      
WSJ napísal, že COSCO spolupracuje s námornými dopravnými spoločnosťami Evergreen a Yang Ming Marine Transport. Nedávno si veľké kontajnerové lode objednala aj spoločnosť Evergreen. Číňania sa zrejme cítia konkurenciou prinútení, aby s ňou držali krok, ak nechcú prísť o podiel na trhu prepravy tovarov po oceánoch.
 

Prečítajte si aj

Back to top button